Volledig scherm
De kwallen op het strand bij Vlissingen. © Lena Schreijenberg

Duizenden dode kwallen op Vlissingse strand: ‘Ze zijn erg vroeg dit jaar’

Lena Schreijenberg wist niet wat ze zag toen ze op het strand tussen Vlissingen en Dishoek liep.  Langs de vloedlijn lagen misschien wel duizenden kwallen. Ze maakte er meteen een foto van.  Volgens bioloog Theodoor Braaksma van NatuurAvontuur gaat het om oorkwallen. ,,Ze zijn erg vroeg dit jaar, want het water is nogal koud. Ze zijn meegenomen door de wind. Spijtig voor die dieren,want ze zijn nu dood.”

Braaksma. ,,Ze kunnen meestal ook niet meer steken en je kunt ze gewoon aanraken, je hoeft er niet panisch voor te zijn. Kwallen kunnen niet tegen de stroom in bewegen, en omdat de wind richting het strand staat, spoelen ze aan. Ik was gisteren ook op het strand en het viel mij ook op dat het er zoveel zijn. Zeker voor deze tijd van het jaar. Ik zag ze langs de Walcherse kust.”

In september spoelen grotere kwallen aan. ,,Dat zijn soms net grote bloemkolen.”

De kwallen zullen waarschijnlijk weer meegenomen worden door het water. ,,Ze breken snel af, omdat kwallen voornamelijk uit water bestaan. Ze zijn ook weer belangrijk in de voedselketen. Kleine organismen die je niet ziet, leven er van. Zoals bijvoorbeeld strandvlooien. Binnen een week is een kwal afgebroken.” 

Braaksma is erg gecharmeerd van kwallen. ,,Het is een mooi en bijzonder dier. Ik vind het prachtig als je ze in het water ziet bewegen.”

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.