Volledig scherm
Rijexamenkandidaten melden zich aan voor het theorie-examen bij het CBR. © ANP

Duizenden examens CBR afgezegd na computerstoring

Door een computerstoring bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben drieduizend mensen gisteren en eergisteren geen theorie-examen kunnen afleggen. Ook vandaag heeft het CBR last van ict-problemen.

De 17-jarige Glenda Schonewille was een van de slachtoffers. Zij oefent sinds november voor haar theorie-examen. ,,De dag voor mijn examen heb ik nog speciaal een uur theorieles gehad van mijn rijinstructeur,'' vertelt de Drentse. ,,Maar op het allerlaatste moment kreeg ik te horen dat het examen niet doorging.''

Drieduizend kandidaten
Het examen werd gisteren rond de klok van twaalf telefonisch afgezegd. Schonewille was lang niet de enige, die na lang blokken onverwachts een telefoontje kreeg.

,,De examens van maandag en dinsdag hebben we af moeten zeggen, dat gaat om circa drieduizend kandidaten,'' licht woordvoerder Nathalie Dingeldein van het CBR toe. In Haarlem, Rijswijk, Eindhoven, Arnhem, Groningen en Schelluinen zullen ook vandaag geen theorie-examens worden afgenomen. De een-op-een examens in Zwolle en Leusden kunnen vandaag evenmin doorgaan.

Uit een inventarisatie van het AD blijkt dat het CBR alleen al in de maand januari op 7 dagen last had van computerproblemen. Ook in de maanden daarvoor waren er technische haperingen. Zo lag de verbinding met de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) er bijvoorbeeld uit.

Experts
De oorzaak van de meest recente storing is nog steeds niet duidelijk. ,,Een team van in- en externe experts werkt aan een oplossing,'' vervolgt Dingeldein. Het CBR belooft gevallen als Schonewille te helpen met 'een passende oplossing'.

,,De gedupeerden krijgen met voorrang een nieuw examenmoment aangeboden of hun examengeld terug.''