Duizenden fans betuigen steun aan familie Nouri

videoDuizenden fans van Ajax zijn vanavond bij elkaar gekomen op het Michel de Klerkhof in Amsterdam om stil te staan bij het slechte nieuws rondom Ajax-speler Abdelhak Nouri. De F-side, de harde kern van Ajax, had opgeroepen om hier respect en eer te betuigen aan 'Appie'. 

Het Michel de Klerkhof is het pleintje waar Nouri altijd te vinden was in zijn jeugd. Voor zijn ouderlijk huis in de Aalbersestraat roepen de toegestroomde fans ,,Appie, Appie'', ze applaudisseren en steken vuurwerk af. Familieleden staan voor de ramen en houden zijn Ajaxshirt met rugnummer 34 omhoog. Ook hangt er een kinderfoto van Nouri als voetballer voor de ramen. 

Bij het plein vertoonden zich ook enkele spelers uit de selectie, onder wie Klaas-Jan Huntelaar, Kasper Dolberg, Lasse Schöne en aanvoerder Joël Veltman, om steun te betuigen aan hun teamgenoot. De spelers die zichtbaar geëmotioneerd en aangedaan zijn werden afgeschermd door fans die in een boog om hen heen liepen. Nadat er een enorm vuurwerk was afgestoken, gingen zij weer weg.

Volledig scherm
De vader van Abdelhak Nouri bedankt de duizenden fans voor hun steun. © ProShots
Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar. © ANP
Volledig scherm
De vader van Abdelhak Nouri bedankt een van de duizenden fans die hun steun aan de familie betuigen. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Ajax-aanvoerder Joel Veltman vecht tegen de tranen. © ANP
Volledig scherm
Spelers van Ajax bidden en treuren. Rechts een van de broers van Abdelhak Nouri. © ProShots
Volledig scherm
Ajax-middenvelder Lasse Schone komt aan bij het huis van Abdelhak Nouri. © ANP

Tranen

Andere directe familieleden, onder wie zijn vader, komen onder politiebegeleiding naar het huis en schudden handen met de fans. Sommige fans zijn in tranen.

Velen hadden bloemen bij zich en droegen een shirt met nummer 34. Na bijna een uur opende een van zijn broers het raam en vroeg de fans om naar het pleintje te gaan, daarna vouwde hij zijn handen tot een hartje. De fans gaven gehoor aan de oproep en liepen langzaam weg. In de tuin lieten zij bloemen, kaarsjes, Ajaxshirts en knuffels achter.

Op het pleintje hangen grote spandoeken. Een met een groot rood hart, een met een tekening van de voetballer, een met de tekst 'Appie forever'' en een met '#StayStrongAppie'. Ook werden bloemen neergelegd. 

Volledig scherm
De broer van Abdelhak Nouri bedankt de toegestroomde menigte voor zijn huis. © ANP

Bidden

Met de familie van Nouri erbij gingen de aanwezigen tot slot gezamenlijk bidden op het plein. Een spreker namens de familie ging het gebed voor en sprak de menigte toe. ,,De beste manier om Appie te respecteren is zijn gedrag te kopiëren. Hij heeft ons laten zien hoe je met mensen moet omgaan. Moslims en niet-moslims. Laat dit een les zijn vandaag", zei de woordvoerder die iedereen namens de familie bedankte. Daarna verliet de treurende mensenmassa langzaam het pleintje op verzoek van Nouri's familie.

Hersenschade

Nouri zakte afgelopen zaterdag in Oostenrijk elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen met hartritmestoornissen en belandde op de intensive care. Gisteren werd duidelijk dat hij ernstige en blijvende hersenschade heeft. Nouri is inmiddels overgebracht naar het AMC in Amsterdam. De voetbalwereld sprak de afgelopen dagen al massaal zijn steun uit via social media

Volledig scherm
Abdelhak Nouri © ANP