Gisèle Somer bij de Scheveningse Pier waar ze tot voor kort een grand café had. Dat ging failliet en was een van de oorzaken van haar financiële problemen.
Volledig scherm
Gisèle Somer bij de Scheveningse Pier waar ze tot voor kort een grand café had. Dat ging failliet en was een van de oorzaken van haar financiële problemen. © FOTO EVERT-JAN DANIELS

Duizenden 'gewone mensen' gegijzeld door CJIB

DEn HaagGisèle Somer had nog nooit een cel van binnen gezien, tot ze geen geld meer had om drie verkeersboetes te betalen. De Haagse onderneemster werd - net als duizenden andere Nederlanders vorig jaar - gegijzeld door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). 'Het was zo vernederend, zo heftig'.

  1. Huisjesmelkers vergallen woongenot door halve straat op te kopen: ‘Ik laat me hier niet wegtreiteren’
    PREMIUM

    Huisjesmel­kers vergallen woongenot door halve straat op te kopen: ‘Ik laat me hier niet wegtreite­ren’

    Als pandjesbazen hun oog op een straat laten vallen, dan verdwijnt het karakter en er is niemand die daar iets aan kan doen. De bewoners van de Parallelweg in Almelo kunnen erover meepraten. Gele, Nederlandse kentekenplaten veranderden in witte uit het buitenland. Een praatje maken met de buurman gaat tegenwoordig alleen nog via Google Translate. Over uitgebuite arbeidsmigranten, ‘de grote wisseltruc’ en een onwetende belegger. „Hoeveel huizen ik zelf heb in Almelo? Zeventien?”