Volledig scherm
Dorpshuis in het dorpje Leermens is gestut na de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. © ANP

Duizenden Groningse gebouwen onveilig: versterking moet sneller

Het kabinet moet zo snel mogelijk werk maken van de versterking van vijfduizend gebouwen in Groningen. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Uit berekeningen van het SodM blijkt dat 1900 Groningse panden ook ná een forse afname van de gaswinning onveilig blijven. Die huizen moeten met voorrang worden versterkt. ,,Deze gebouwen zijn het meest risicovol”, zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM.

Nog eens 3100 panden zijn tot het jaar 2023 onveilig. De verwachting is dat instortingsgevaar voor deze panden in 2023 is geweken, omdat de gaswinning dan fors is teruggedrongen. Maar voor de komende jaren moeten deze panden wel worden versterkt, adviseert het SodM. Daarvoor zijn minder verregaande maatregelen nodig dan voor de 1900 onveiligere panden.

,,Door de afgenomen gaswinning zijn de risico’s nu al veel kleiner en die worden na verloop van tijd steeds kleiner”, zegt Kockelkoren. ,,Het aantal gebouwen dat versterkt moet worden gaat daarmee omlaag, maar het tempo waarmee de versterking gaat moet aanzienlijk omhoog.”

Versterkingsoperatie staat stil

Wiebes heeft de versterkingsoperatie in Groningen tijdelijk stopgezet, tot groot ongenoegen van de Groningers. Hij wilde wachten op adviezen van het SodM, het KNMI en de Mijnraad. Komende maandag zijn alle adviezen bekend en komt Wiebes met een reactie.

Het SodM erkent dat het risico op aardbevingen afneemt nu de gaswinning omlaag gaat. Toch zegt Kockelkoren ook dat hij in zijn schatting van onveilige gebouwen ‘aan de voorzichtige kant’ is gaan zitten. ,,Dit is onbevredigend, maar op dit moment ook onvermijdelijk”, zegt hij daarover.

De kans op een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter blijft bestaan, ook als de gaskraan helemaal is dichtgedraaid. ,,Na afloop van de winning blijft de kans op aardbevingen - óók zwaardere - en schade nog enige tijd bestaan, maar wordt steeds kleiner”, zegt Kockelkoren. ,,Hoe lang dit precies duurt, weet niemand.”

'Halsstarrige opstelling'

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat Wiebes het SodM-advies snel opvolgt. ,,Dit advies toont aan dat geen dag langer gewacht kan worden met het versterken van woningen in Groningen”, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ,,Wiebes moet onmiddellijk terugkomen op zijn halsstarrige opstelling en direct overgaan tot versterking.”