Volledig scherm
© ANP

Duizenden leerlingen gedupeerd door cyberaanval op schoolsoftware

Tienduizenden leerlingen kunnen hun roosters, cijferlijsten en huiswerkopdrachten niet inzien door een DDos-aanval op het schoolsoftwaresysteem Magister. Volgens een woordvoerder gaat het om een ‘pittige’ aanval.  

RTL Nieuws meldde dat het schoolsoftwaresysteem sinds 18 uur niet meer te bereiken is. Volgens de website allestoringen.nl is er sinds 20.49 uur een storing bij Magister. 

Veel leerlingen lieten vanavond via sociale media weten dat ze problemen hebben met inloggen in het systeem. Ook ouders kunnen niet meer inloggen, meldt een gemeenteraadslid uit Huizen op Twitter. Een applicatiebeheerder laat weten dat ook de beheerder en administratie geen toegang hebben en spreekt van een ‘best heftige storing’. 

Een woordvoerder van Magister verklaarde tegenover RTL Nieuws dat een gespecialiseerd bedrijf aan een oplossing werkt. ,,We proberen de aanval nu te onderdrukken, daar zijn we al best ver mee. Maar het is nog niet opgelost.”

Magister, naar eigen zeggen marktleider wat betreft software voor het voortgezet onderwijs, wordt volgens de woordvoerder op ruim vijfhonderd scholen in Nederland gebruikt. Wie er achter de aanval zit, is onbekend. ,,Daar hebben we nog geen idee van.”

Vanmorgen

Volgens allestoringen.nl was er vanmorgen ook al een storing bij Magister. Die begon omstreeks 06.30 uur en beleefde omstreeks 10 uur haar piek. Ze was volgens het bedrijf omstreeks 14 uur opgelost. ‘Alles werkt weer als een pasgeboren kalfje’ luidde de boodschap op Twitter.  

Volledig scherm
© Screenshot Magister