Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam, aantal weggeleid bij priklocatie AFAS Live
UPDATEBij een priklocatie in Amsterdam-Zuidoost is vandaag korte tijd onrust ontstaan nadat verschillende mensen aangeven dat zij werden lastiggevallen. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD in Amsterdam, die stelt dat coronademonstranten door agenten zijn weggeleid.
De politie kan het verhaal niet bevestigen, maar roept slachtoffers op om melding te doen als hen iets is overkomen. Even verderop vond een drukbezochte vredesmars tegen de coronamaatregelen plaats, The World Wide Rally for Freedom, die volgens de politie gemoedelijk en zonder problemen verliep.
Volgens een schatting van de gemeente waren zo’n 2500 mensen op de been. De politie hoefde niet in te grijpen, aldus de gemeente. Wel was er even verderop, voor de deur van priklocatie AFAS Live, korte tijd sprake van een onrustige situatie, bevestigt een woordvoerder van de GGD.
‘Dit kan toch niet’
Volgens een ooggetuige op Twitter werden meerdere mensen die voor een vaccinatie kwamen ‘bedreigd en geïntimideerd’ door een groepje onbekenden. Ze zouden onder meer naast hun auto’s hebben geplast en zouden vervolgens ook de doorgang hebben belemmerd. ,,Dit kan toch niet”, twittert de vrouw verontwaardigd.
GGD-Amsterdam bevestigt de onrustige situatie voor de deur, op basis van gesprekken met aanwezige medewerkers. ,,Het klopt dat er vanochtend iets aan de hand was”, zegt een woordvoerder. ,,Verschillende mensen die stonden te wachten op hun vaccinatie, geven aan te zijn lastiggevallen. Dat is natuurlijk heel vervelend. We hopen dat zoveel mogelijk mensen zich komen vaccineren. En als dat gebeurt, moet dat op een rustige en veilige manier.”
Demonstratie
Aanwezige agenten zouden volgens de GGD de demonstranten hebben weggeleid, waarna de situatie snel in de kiem werd gesmoord. ,,Bij de AFAS Live lopen doorgaans beveiligers rond. Zij zullen ongetwijfeld ook hebben opgetreden”, zegt de woordvoerder. De Amsterdamse politie is vooralsnog niet op de hoogte van het incident.
,,Het klopt dat er even verderop een demonstratie gaande was, maar dat wij hier zouden hebben opgetreden, kan ik niet bevestigen. Dat betekent overigens niet dat het niet gebeurd is. We nemen het verhaal van de GGD serieus en roepen mensen op om melding te doen bij de politie. Het gedrag dat wij teruglezen op sociale media, kan echt niet door de beugel.”
Gemoedelijke sfeer
In AFAS Live worden sinds maandag 700 prikken per dag gezet. Op steenworpafstand van de concertzaal kwamen vanochtend volgens het Parool enkele duizenden demonstranten bij elkaar om een vredesmars te lopen uit protest tegen de coronamaatregelen. De sfeer was gemoedelijk. Betogers hadden de inmiddels bekende gele paraplu’s bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. Ze liepen van het Arenapark via de Flierbosdreef en het Anton de Komplein naar de Amsterdamse Poort om weer terug te komen op het Arenapark. Daar werd afgesloten met een ‘wereldwijde meditatie’.
Deelnemers van de vredesmars, die de coronamaatregelen, lockdowns en vaccinatiepaspoorten een inperking van hun vrijheid vinden, reageren verbaasd op de gemelde onrust rondom de AFAS Live. ,,Dit slaat echt nergens op. Ik ben daar geweest en de sfeer was gewoon heel normaal en gemoedelijk”, twittert een van de aanwezigen.
Reactie gemeente
De gemeente Amsterdam laat weten het incident niet te kennen. ,,Als dit is gebeurd, dan is het betreurenswaardig en individueel gedrag dat echt niet door de beugel kan.” Rond 14.00 uur riep de gemeente op niet meer naar het Arena Park te komen. Het was toen te druk bij de demonstratie, aldus de gemeente via Twitter. Een soortgelijke mars vond zaterdag ook plaats in veel andere landen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme? -
Actieplan kabinet tegen personeelstekort, mogelijk komt er een ‘voltijdsbonus’
Het kabinet komt met een actieplan tegen het tekort aan personeel, met daarin ook ‘verdergaande maatregelen’. Maar daarvan merken we voorlopig niks, wordt nu al gewaarschuwd. -
Rapport: dreigend tekort drinkwater uit Maas door klimaatverandering
Klimaatverandering kan in de nabije toekomst zorgen voor een tekort aan drinkwater vanuit de Maas. In vrijwel alle doorgerekende scenario's zijn er vaker periodes waarin minder water door de Maas stroomt. Dat is een risico voor de drinkwatervoorziening in Nederland en België en dat is ‘zorgwekkend’. -
PREMIUMNarcolepsie
Ivan valt drie keer per dag in slaap, ondanks twee dutjes: nieuw medicijn in de maak
Er lijkt eindelijk een oplossing te komen voor duizenden patiënten die op de meest onverwachte momenten in slaap vallen. Onderzoekers werken aan een medicijn tegen narcolepsie. ,,Ik heb zelfs wel eens op een bankje in het Rijksmuseum geslapen.’’ -
PREMIUM
‘Burgeroorlog’ na boerenacties? ‘Natuurlijk niet’
Rond het boerenprotest in Stroe ging het over ‘een burgeroorlog’ en werden er meer harde acties aangekondigd. Waar gaat dit heen? ,,Pas op met het gebruik van grote woorden.’’
-
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.