Volledig scherm
© Marit van Ekelenburg

Duizenden meldingen over de eikenprocessierups, waar heb jij hem gespot?

In kaartDe eikenprocessierups is een ware plaag aan het worden. Wij brengen met de hulp van onze lezers in kaart waar de nesten zich bevinden. 

De meeste meldingen zijn gedaan in en rondom de grote steden, maar als je verder inzoomt op de kaart blijkt dat ook die plekken goed verspreid zijn. Vooral bosrijke gebieden en parken hebben onder de harige rups te lijden. 

De bestrijding van de rupsen gaat niet overal even makkelijk. Bij de Tilburgseweg in Eindhoven is zelfs een gezin hun huis uit gevlucht, omdat de rupsen in de straat én in en rondom het huis zitten. Met biologisch gif spuiten is daar niet mogelijk om de wet Natuurbescherming van kracht is. Bovendien doodt het gif álle rupsen, niet alleen de processierupsen.

Op andere plekken zijn sportvelden gesloten en kunnen school -en sportkampen niet doorgaan omdat die locaties ook door de jeukrups worden geteisterd.

Een gerichte oplossing is er nog niet. Er wordt nagedacht over het plaatsen van andere bomen, maar voordat dat gebeurd is, zal de de eikenprocessierups nog veel gespot worden.

Op onderstaande kaart kun je een locatie melden. Alle reacties worden hierin verzameld.

Hoe werkt het?

- Vul linksboven in het balkje de locatie waar u de eikenprocessierups heeft gezien. Je kunt de exacte locatie ook op de kaart opzoeken. In- en uitzoomen werkt via de knoppen plus en min.

- Klik rechtsboven op de knop ‘+ Voeg punt toe’ en klik op de juiste locatie.

- Vul de vragen in en stuur als je dat hebt een foto mee. Deze kun je bij een van de vragen eenvoudig uploaden in de kaart.

- Is je locatie al gemeld? Dan kun je daarop stemmen.