Volledig scherm
Cabaretier Freek de Jonge loopt mee in een fakkeloptocht door het centrum van de stad in protest tegen de gaswinning in de provincie door de NAM. © ANP

Duizenden mensen bij Groningse fakkeloptocht tegen gaswinning

videoDuizenden mensen lopen vanavond mee in een fakkeloptocht in de stad Groningen. De actie is gericht tegen de aardgaswinning in de provincie. De tocht is georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie.

Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging sprak de menigte eerder op de avond toe toe. ,,We weten allemaal dat de versterking van onze huizen ontzettend traag verloopt. Dit betekent dat maximaal doorpompen, zonder verstevigen, een dodelijke combinatie kan zijn.'' Na de toespraken loopt de stoet door de stad. Er worden leuzen geroepen als 'Kamp is een ramp' en protestliederen worden gezongen. 

Watersnoodramp

Ook cabaretier Freek de Jonge, Groninger van geboorte, is van de partij. Hij wierp zich onlangs op als actievoerder tegen de problemen door de aardbevingen in het gebied. Die worden veroorzaakt door de aardgaswinning. Hij vergeleek deze problemen eerder met een ramp, vergelijkbaar met de watersnoodramp in 1953. Ook verschillende politici liepen mee in de tocht, waaronder SP-fractievoorzitter Emile Roemer en voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Met het protest willen de deelnemers zeggen dat het roer in Groningen om moet. ,,Onze huizen, onze cultuurhistorie, onze gezondheid, onze levens zelfs, staan op het spel'', staat te lezen op de website van de bodembeweging. 

Het is de derde keer dat de fakkeloptocht wordt gehouden. 

Volledig scherm
Burgemeesters uit het aardbevingsgebied en Commissaris van de Koning René Paas lopen mee in een fakkeloptocht door het centrum van de stad. © ANP
Volledig scherm
De fakkeloptocht brengt duizenden verontruste Groningers op de been. © ANP
Volledig scherm
Deelnemers aan de tocht scandeerden leuzen en zongen protestliedjes. © ANP