Volledig scherm
Wubbo Ockels in mei 2012 op zijn boot de Ecolution voorafgaand aan het vertrek uit de haven van Scheveningen. © ANP

Duizenden mensen condoleren Ockels

Meer dan 2300 mensen hebben op de site condoleance.nl een bericht achtergelaten voor de gisteren overleden astronaut Wubbo Ockels. 'In nagedachtenis ligt een grote verantwoordelijkheid. De marathon naar een betere en duurzame wereld is nog niet afgelopen', schrijft iemand. Een ander stelt: 'Wij zitten allemaal in de shuttle en kunnen nu nog bijsturen'.

Ockels ging in 1985 als eerste Nederlandse staatsburger naar de ruimte. Hij stierf zondag aan de gevolgen van kanker.

Het AD publiceerde vandaag zijn laatste interview en een afscheidsbrief. Daarin schreef Ockels: 'Laten we 'het menselijke tijdperk' begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons.' Volgens Ockels zijn we allemaal 'astronauten van het Ruimteschip Aarde'.

Ockels zette zich na zijn ruimtereis in voor duurzaamheid. Hij werkte onder meer aan een elektrische superbus. Met een energiezuinig zeiljacht voer hij naar Aruba. Ook was hij betrokken bij een race voor zonneauto's door Australië.

Ockels vatte zijn visie samen met zijn tien geboden. Drie daarvan zijn 'ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur', íedereen is verbonden met de natuur en de aarde' en 'mensheid, natuur en aarde zijn onscheidbaar'.