Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Duizenden minima dreigen voordelige zorgverzekering kwijt te raken

Vele duizenden minima dreigen de voordelige zorgverzekering kwijt te raken die ze via hun gemeente hebben afgesloten. De reden: zorgverzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis stoten gebieden af waar de ‘gemeentepolis’ niet rendabel voor hen is. Steeds meer gemeenten slaan alarm. ,,De lage inkomens worden de dupe van de drang naar steeds meer winst.”

Dertig gemeenten kregen vorige maand van verzekeraar Menzis te horen dat die de minimacontracten per 1 januari opzegt, omdat ze niet binnen de kernregio’s van Menzis vallen en de verzekeraar daar niet rendabel kan werken. Daardoor raken bijstandsgerechtigden in onder meer Lelystad, Epe, Heerde, Oldebroek, Hattem, Brummen en Apeldoorn hun verzekeraar kwijt.

Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen in de bijstand verzekerd zijn van goede zorg. Veel gemeenten springen financieel bij, het eigen risico is vaak laag of nul en de premie kan door de gemeente worden ingehouden op de bijstandsuitkering. De voorwaarden zijn per gemeente verschillend. In een aantal gevallen is de gemeentepolis ook een uitkomst voor mensen die weliswaar iets boven bijstandsniveau zitten maar hoge zorgkosten hebben, zoals pensionado’s.