Volledig scherm
Kopieren van schoolboeken, concierge van de Vosse van Noordgouw Heerde. © Vakfoto Van Der Beek

Duizenden scholieren zonder schoolboeken

Duizenden leerlingen in het voorgezet onderwijs wachten nog altijd op schoolboeken. Van Dijk Educatie in Kampen, de grootste leverancier van schoolboeken in Nederland, heeft grote leveringsproblemen. Scholieren en scholen maken zich zorgen. 

Te laat en verkeerd: het regent klachten over de levering van schoolboeken door Van Dijk. Wie de leverancier belt, krijgt een automatische boodschap te horen waarin het bedrijf de problemen erkent.

Quote

Als ik andere kinderen met zo'n zware tas zie sjouwen, denk ik: had ik maar zo'n zware tas

Imke Harsta (14)

De leverancier schat in dat ongeveer 7.500 middelbare scholieren hun lespakket niet compleet hebben. Sommigen hebben zelfs helemaal geen boek ontvangen en moeten noodgedwongen de eerste hoofdstukken uit de boeken van klasgenootjes kopiëren. Van Dijk heeft een belangrijke positie in het Nederlandse onderwijs. Het bedrijf levert naar eigen zeggen meer dan twee derde van het lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. In totaal gaat het jaarlijks om elf miljoen lesboeken.

De oorzaak van de te late en incomplete levering zit 'm volgens Van Dijk in het feit dat scholen en leerlingen te laat bestellingen doorgeven. Ook kampt Van Dijk met een ernstig gebrek aan uitzendkrachten. ,,We vragen onze klanten tijdig te bestellen. Maar vlak voor de scholen in noord maandag begonnen, kregen we nog drieduizend bestellingen binnen. Dan lukt het niet meer op tijd te leveren'', licht woordvoerder Martin van Putten van Van Dijk toe.

Vakantiekrachten

Ook moet het werk met vierhonderd mensen minder worden gedaan. ,,Normaal hebben we vierduizend vakantiekrachten, dit jaar 3.600. Vierhonderd paar handjes maken echt het verschil als je bedenkt dat er 350.000 boekenpakketten moeten worden samengesteld en evenzoveel pakketten terug komen.''

De problemen moeten eind deze week tot het verleden behoren. Dat hoopt ook Imke Harsta (14) uit Heerde, brugklasser van De Noordgouw. Ze wacht al maanden op haar boeken. ,,Als ik andere kinderen met zo'n zware tas zie sjouwen, denk ik: had ik maar zo'n zware tas...'' Nu moet ze het doen met kopietjes.

De leveringsproblemen bij Van Dijk hebben ook de aandacht van de VO-raad. De belangenverening van scholen wil in gesprek met Van Dijk.

Volledig scherm
© Vakfoto Van Der Beek