Volledig scherm
© ANP

Duizenden studenten fraudeerden met studiebeurs

Jezelf als thuiswonende student op een ander adres inschrijven, zodat je tóch die hogere studiebeurs kan ontvangen voor uitwonende studenten. Handig, als je net te weinig geld hebt om op vakantie te gaan. Maar het is fraude en het gebeurt volgens DUO vaak genoeg. In 2012 en 2013 betrapte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bijna 3400 studenten die fraude hebben gepleegd met hun studiefinanciering.

DUO constateert dat er in die jaren voor een totaal van 4,5 miljoen euro aan fraude is gepleegd. Er werden ruim 7500 controles uitgevoerd. De gegevens zijn openbaar gemaakt naar aanleiding van een Wob-verzoek

Het aantal studenten waarbij misbruik met de uitwonendenbeurs is geconstateerd, is volgens DUO niet representatief voor alle studenten. DUO selecteert de studenten die gecontroleerd worden op grond van risicoprofielen. De geselecteerden krijgen in opdracht van DUO een huisbezoek door de gemeente, de sociale recherche of door een particuliere organisatie.

Boete
De betrapte studenten moesten niet alleen de onterecht verkregen beurs terugbetalen, maar moesten als boete ook de helft van het geleende bedrag betalen. 

Begin 2011 is het totale misbruik ingeschat op € 40 tot 
€ 55 miljoen per jaar. Een vergelijkbare inschatting die halverwege 2014 is gemaakt, kwam neer op een bedrag tussen de € 12 en € 22 miljoen per jaar. 

DUO verwacht dat het misbruik de komende jaren zal dalen doordat er meer continuering zit in de manier waarop controleerd wordt, en door de invoering van het nieuwe leenstelsel.