Volledig scherm
Amnesty voert al enige tijd actie om de Turkse journalisten vrij te krijgen. © ANP

Duizenden teken petitie Amnesty voor Turkse journalisten

Al meer dan 10.000 Nederlanders hebben de afgelopen dagen een petitie van mensenrechtenorganisatie Amnesty International getekend om te protesteren tegen de arrestaties van Turkse journalisten. 

Turkije is momenteel het land waar de meeste vertegenwoordigers van de pers achter de tralies zitten. Sinds de couppoging in juli heeft de regering van president Erdogan meer dan 120 journalisten zonder eerlijk proces in de cel gegooid. Meer dan 160 mediakanalen zijn de afgelopen acht maanden op aandringen van de overheid gesloten.

Het regime van president Erdogan is momenteel verantwoordelijk voor een derde van alle vertegenwoordigers van de media wereldwijd die gevangen zijn gezet. ,,De ruimte voor kritische meningen wordt steeds kleiner in Turkije'', aldus een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

Dag van de Persvrijheid

Op de website van Amnesty kunnen mensen steun betuigen aan het verzoek aan de Turkse autoriteiten om de persvrijheid in het land te garanderen en aan de journalisten die zonder eerlijk proces achter de tralies zijn gezet. De instantie voerde vorige week al actie in Rotterdam.

De petitie wordt de komende weken wereldwijd uitgerold. Nederland is het eerste land waar het initiatief vorige week werd gelanceerd. In mei, na de Internationale Dag van de Persvrijheid, moet de petitie aan het Turkse regime worden aangeboden.

  1. Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat Logo AD+
    Project X-rellen

    Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat

    Ze was vijftien toen ze ongewild en indirect met een Facebook-post de aanstichtster werd van de ongekend massale Project X-rellen in het Groningse dorp Haren. Merthe, het jonge kassameisje van Albert Heijn, zweeg jarenlang tegenover de buitenwereld. Om weer een kans te hebben op een normaal leven. Vijf jaar later staat ze symbool voor het breed gedeelde standpunt dat het dorp weer verder wil: ‘Ik ben blij dat ik weer anoniem over straat kan’.