Volledig scherm
© Thinkstock

Duizenden vrouwen verminkt door rimpelvullers

Duizenden vrouwen kampen met ernstige klachten als gevolg van rimpelvullers in hun gezicht. Bij sommigen zetten de wangen op, bij anderen zakt het gebit weg. De vrouwen hebben zich vanaf de jaren '90 laten inspuiten met onder meer Bio-Alcamid, een permanente rimpelvuller.

Pas de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het gebruik van Bio-Alcamid tot ernstige complicaties kan leiden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg raadt het gebruik van het middel af, maar verboden is het nog altijd niet.

Legaal Verminkt
In het afgelopen jaar hebben zich drieduizend vrouwen met klachten gemeld bij de stichting Legaal Verminkt, een vereniging voor slachtoffers van mislukte plastische chirurgie. 'En dat aantal wordt de komende jaren nog fors hoger,' zegt hoogleraar plastische chirurgie Berend van der Lei. 'Het duurt jaren voor de klachten beginnen.'

Sylvia Veerman, oprichter van Legaal Verminkt en zelf ook slachtoffer, vecht voor een verbod op het gebruik van permanente vullers.

Lees meer in Extra van het Algemeen Dagblad vandaag.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.