Duurste huis van Nederland onder de hamer

VideoVoor Landgoed Klarenbeek in Doornspijk werd zes jaar geleden nog 14 miljoen euro gevraagd. Daarmee was het toen het duurste huis dat in Nederland te koop stond. Nu gaat het onder de hamer. Bieden kan al vanaf één miljoen euro. Kosten koper, dat wel. 


,,We hopen wel dat het iets meer opbrengt", zegt makelaar Jan Wassink, die van 'de bank' opdracht heeft gekregen om het landgoed te veilen. ,,Een executieveiling is nooit leuk voor een eigenaar, maar het gebeurt de afgelopen jaren heel veel." Marcel Tromp kocht het landgoed in 2003 en wilde er dus in 2011 al vanaf. Bij de vraagprijs van 14 miljoen euro waren destijds de tientallen Arabische volbloedpaarden inbegrepen. Nu zitten ze niet bij de prijs in. Hoewel: ,,Tot eind maart is alles bespreekbaar", zegt Wassink.

Paddocks

Landgoed Klarenbeek ligt langs de Zuiderzeestraatweg West in Doornspijk. ,,U bent er heer en meester over bijna 21 hectaren eigen grond met park, bos, weilanden, vijvers en een volledig geoutilleerde stoeterij met paddocks, bijgebouwen en 43 paardenstallen", jubelt de brochure van veilinghuis Christie's Internationale Real Estate. 

Volledig scherm
Achter de voordeur zijn vijftien kamers 'voor bewoning' te vinden, plus nog eens zes kamers voor personeel. © Christie's International Real Estate

De monumentale buitenplaats werd vermoedelijk al in de achttiende eeuw gesticht en het landhuis werd in 1842 gebouwd in opdracht van H.F. van Meurs. Achter de voordeur zijn vijftien kamers 'voor bewoning' te vinden, plus nog eens zes kamers voor personeel. In 2008 is er nog een grote verbouwing geweest. Niet alleen werden de plafonds en parketvloeren gerestaureerd, ook werd een nieuwe meterkast met veertig groepen geïnstalleerd.

Volledig scherm
© Christie's International Real Estate

Natuurgebied

Van de bijna 21 hectaren die het landgoed groot is, zijn er drie strikt privé. Het overige deel is als natuurgebied met wandelroutes toegankelijk voor publiek. Behalve een koetshuis en een paardenstal staat er nog een kapschuur en een was- en poetsstation voor paarden op het landgoed.

De openbare executieveiling is op 13 april om 14 uur. Tot en met woensdag 23.59 uur kunnen onderhandse biedingen worden gedaan. Hoewel er vanaf één miljoen k.k. kan worden geboden, behoudt de verkoper het recht om het geveilde object niet te gunnen.

Volledig scherm
Landgoed Klarenbeek aan de Zuiderzeestraatweg West in Doornspijk wordt ter veiling aangeboden. © Christie's International Real Estate
  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’