Duurzaam eten verovert keuken
Duurzaam voedsel heeft definitief de Nederlandse huishoudens veroverd. Nederlandse consumenten hebben afgelopen jaar maar liefst 27 procent meer uitgegeven aan voeding met een duurzaamheidskeurmerk dan in 2015. Vooral vis en eieren doen het goed. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau IRI vandaag publiceert.
We zien al jaren achter elkaar een groei van dubbele cijfers. En die zal voorlopig doorzetten
Producten met een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk zoals Biologisch, Fair Trade en Beter Leven (vlees) maken inmiddels 12 procent uit van de totale omzet van supermarkten. Daarmee zijn ze de niche ontgroeid, concludeert directeur Sjanny Beekveld van IRI. ,,We zien al jaren achter elkaar een groei van dubbele cijfers. En die zal voorlopig doorzetten.''
Enerzijds komt dat volgens haar doordat het aanbod van duurzamere voeding in de schappen toeneemt. ,,Supermarkten zijn, onder druk van actiegroepen als Wakker Dier, serieus bezig om hun assortiment te verduurzamen. Tegelijkertijd groeit de vraag naar producten met een keurmerk. Consumenten zijn bewuster met voeding bezig, mensen willen weten wat men eet.''
Nederlanders gaven in 2016 zo'n 3 miljard euro uit aan producten met de onafhankelijk geborgde duurzamere keurmerken ASC (kweekvis), MSC (wildgevangen vis), Beter Leven (vlees en eieren), Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, Rainforest Alliance, UTZ, Label Rouge of Milieukeur. Dat was 590 miljoen euro méér dan het jaar ervoor, een stijging van 27 procent. In 2015 bedroeg de groei 16 procent.
Vis is de categorie waarin de verduurzaming het snelst gaat. Bijna 60 procent van de totale visomzet in de Nederlandse supermarkten bestaat uit vis met het MSC- of ASC-keurmerk. Op nummer twee staan eieren met een aandeel van 38 procent, gevolgd door warme dranken (koffie, thee en cacao) met 31 procent.
Grote categorieën als aardappelen, groente en fruit, zuivel en brood scoren in aandeel nog onder het gemiddelde van 12 procent.
De verkoop van producten met het inmiddels bekende Beter-Levenkeurmerk steeg in 2016 met maar liefst 53 procent. Consumenten gaven ruim 1 miljard euro uit aan vlees, vleeswaren, eieren en maaltijden met één of meerdere Beter Leven sterren. Dat komt enerzijds doordat meer varkensvlees wordt verkocht met één of meer sterren van de Dierenbescherming. Ook het aandeel vleeswaren met het dierenwelzijnskeurmerk steeg hard: van 47 naar 187 miljoen euro omzet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
Melkveehouders keren overleg landbouwakkoord de rug toe
Het rommelt binnen de onderhandelingen voor het landbouwakkoord dat minister Piet Adema graag wil presenteren. Melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) zijn per direct uit het overleg gestapt. Volgens DDB is de overheid er niet in geslaagd om het vertrouwen bij haar leden te herstellen. -
PREMIUM21
Veel mensen krijgen geld terug door zachte winter en zuiniger stoken (en de gasprijs wordt nog lager)
De jaarnota’s die consumenten momenteel van energiebedrijven krijgen, vallen in veel gevallen gunstig uit. Mensen blijken in het afgelopen jaar minder gas en stroom te hebben verbruikt dan waar hun betaalde voorschotbedragen op gebaseerd waren. En de gasprijs daalt maandagmorgen tot het laagste punt sinds augustus 2021. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.
-
Nederlandse wijnboeren oogsten record druiven vanwege warme zomer
Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) maandag op basis van cijfers van overheidsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De druiven groeiden goed omdat het afgelopen zomer erg warm was en de zon vaak heeft geschenen. -
-
-
PREMIUM
Huisartsenzorg knelt, in Zeeland doen ze het anders: ‘Ik heb een papadag én kan op vakantie’
Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In Zeeland is al langer een huisartsentekort. Daar doen ze het anders. -
PREMIUM
Dieren steeds vaker veiligheidsrisico voor treinreizigers: ‘Bever graaft zo de spoordijk in’
Dassen en bevers die onder het spoor graven, ooievaars die nestelen op de bovenleiding. Dieren vormen steeds vaker een veiligheidsrisico voor treinreizigers, constateert spoorbeheerder ProRail. Ze vangen of andere maatregelen treffen kan vaak niet zomaar.