Duurzaam verkeersbord van bamboe rukt op
Tientallen steden en dorpen vervangen hun aluminium verkeersborden voor klimaatneutrale exemplaren van bamboe. Lokale overheden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, zien het als mooie manier om hun inwoners te tonen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden.
Delen per e-mail
De trend van de bamboeverkeersborden startte in Den Bosch, dat medio 2017 enkele testexemplaren plaatste. Het stadsbestuur wilde zien of die een duurzaam alternatief voor aluminium borden vormen. Inmiddels hebben tientallen gemeenten het bamboebord omarmd, met name de laatste maanden gaat het hard.
Nieuwste stad is Rotterdam. Dit jaar start een proef, nadat de Partij voor de Dieren er in januari het college van B&W om vroeg. De Maasstad volgt daarmee Amsterdam, dat sinds afgelopen oktober 650 bamboeverkeersborden heeft geplaatst, eveneens als pilot. In oa Amstelveen, Bloemendaal, Coevorden, Dordrecht, IJmuiden, Rijswijk en Utrecht staan eveneens bamboeverkeersborden. Den Haag plaatste afgelopen december in het Hofkwartier 57 straatnaamborden van bamboe. In het Zuid-Hollandse Voorschoten maken momenteel in het centrum alle aluminium borden plaats voor bamboe-exemplaren.
HR Groep, dat een groot deel van de 3 miljoen verkeersborden in Nederland levert, is niet verbaasd over de groeiende populariteit. Het familiebedrijf ontwikkelde het duurzame bord samen met bamboefabrikant Moso. ,,Wij wilden duurzamer werken en zijn gaan zoeken naar andere materialen dan aluminium,” vertelt Hans Heijmans, bamboespecialist bij HR Groep.
Sterke punten
Bamboe is volledig klimaatneutraal. ,,Bamboe absorbeert 400 kilogram CO2 per kubieke meter,” doceert Heijmans. ,,Bij de productie van aluminium uit bauxiet wordt juist 33.000 kilogram CO2 per kubieke meter uitgestoten.” Wel levert het transport naar Nederland wat uitstoot op, maar veel minder dan het opneemt
En bamboe kent zo meer sterke punten. Het verkeersbord is robuuster dan de aluminium variant. Doordat de bamboe geïmpregneerd wordt met een vocht- en schimmelwerend middel gaat het langer mee. HR Groep biedt twintig jaar garantie, acht jaar meer dan op een aluminium bord. ,,Eigenlijk kan een bamboebord een kwart eeuw mee, maar het folie met het verkeersvoorschrift houdt het niet zo lang uit.”
Noem bamboe trouwens geen hout. ,,Bamboe is een grassoort,” legt Heijmans uit. En snelgroeiend, per dag schiet het tot wel 80 centimeter de hoogte in. ,,Als het een meter of twintig lang is, wordt het houtig.” In totaal vergt het slechts vier tot vijf jaar voordat een bamboestengel volgroeid is. ,,Bij hardhout duurt dat tientallen jaren.”
Hogere prijs
Belangrijk nadeel is wel dat bamboeborden voorlopig 30 procent duurder in prijs zijn. ,,Dat komt omdat ze nieuw zijn en de productie nog laag ligt.” Desalniettemin vinden veel gemeenten die hogere prijs geen bezwaar. Bamboeborden vormen een blikvanger voor groen beleid. ,,Veel duurzaamheidsmaatregelen die lokale overheden nemen, zijn voor burgers weinig zichtbaar,” zegt Heijmans. ,,Zo'n bord is dat wel, de achterkant valt direct op.” Mede daardoor vragen veel groene partijen hun stadsbestuur er om, zoals laatst in Rotterdam. In Leiden gebeurde dat afgelopen maand eveneens, door GroenLinks.
HR Groep, dat al veertig jaar verkeersborden maakt, ziet veel potentieel: Nederland telt 3 miljoen verkeersborden, grote steden vervangen honderden tot duizenden borden per jaar. ,,De meeste gemeenten kiezen bamboe ter vervanging van versleten of kapotte borden.”
Dat is alleen anders bij nieuwe verkeersbeleid, zoals in Voorschoten. Sinds kort mogen winkels in de Zuid-Hollandse plaats twee uur korter bevoorraad worden. ,,Daar horen nieuwe borden bij, bamboe is milieuvriendelijk,” aldus René van der Smeede van Taskforce Centrum recent in het Leidsch Dagblad.
Wat HR Groep betreft, kunnen overheden in de toekomst kiezen uit verkeersborden van nog meer duurzame materialen. ,,Momenteel kijken we of vlas en hennep ook geschikte materialen kunnen vormen,” zegt bamboespecialist Heijmans.
O ja, de bamboeborden zijn volledig recyclebaar. Als ze uiteindelijk kapot of versleten zijn kunnen ze tot spaanplaat worden verwerkt of als biomassa worden gebruikt voor het opwekken van stroom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
Kaag (D66) wil meer vrijheid met vaccinatiebewijs: ‘Laten we voorbeeld nemen aan Israël’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen corona. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen snel weer open kunnen. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUMColumn
Dit is in vele opzichten een tragisch incident in het doorgeslagen progressieve denken
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Politie grijpt in bij demonstraties van halfnaakte klimaatactivisten in diverse steden
De politie heeft in verschillende steden ingegrepen bij demonstraties van klimaatactivisten van Extinction Rebellion. De Utrechtse politie heeft zo’n honderd klimaatactivisten gearresteerd. In Amsterdam blokkeerden zo’n tachtig activisten, van wie sommigen halfnaakt, een metrobaan en autoweg. Ongeveer twintig van hen wilden niet vertrekken, zij zijn weggevoerd en aan de rand van de stad gedropt.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Hoe Atif S. betrokken raakte bij het grootste drugstransport ooit
Hij zit in de cel omdat hij voor 600 miljoen euro aan cocaïne zou ophalen. Hoe raakte de 28-jarige Atif S. uit Vlaardingen betrokken bij het grootste drugstransport naar Europa ooit? ,,Het verrast mij niet”, zegt een jeugdvriend. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?