Volledig scherm
© ANP

Dwangsom voor wifi-tracking in winkels

De gratis wifi die wordt aangeboden in winkels is erg handig, maar kan ook een inbreuk zijn op je privacy. Zonder dat je het doorhebt worden namelijk allerlei gegevens uit je telefoon gehaald en in handen gelegd van bedrijven. Een Noord-Hollands bedrijf dat deze technologie ontwikkelt, heeft nu een dwangsom ontvangen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De waakhond meldt dat het bedrijf meer gegevens verzamelt dan noodzakelijk is.

Quote

Met deze gegevens kan het gedrag van personen in kaart worden gebracht en dat is niet toegestaan

Autoriteit Persoonsgegevens

Ook worden de gegevens van voorbijgangers en omwonenden opgevangen en wordt de data niet snel genoeg weer verwijderd.

,,Met deze gegevens kan het gedrag van personen in kaart worden gebracht en dat is niet toegestaan", zegt een woordvoerster van de privacywaakhond. ,,Het is een grondrecht om je vrij te kunnen bewegen zonder dat je bewegingen in allerlei bestanden belanden. Mensen ervaren dat als zeer indringend."

Meting
Met de technologie kunnen winkels meten hoe vaak klanten langskomen, hoe lang ze blijven en hoe laat ze een bezoekje brengen. Ook gemeenten gebruiken de techniek bij bijvoorbeeld evenementen. Als personen in een winkel worden gevolgd, mogen deze gegevens maximaal 24 uur worden bewaard. Na die periode moeten de gegevens direct worden vernietigd of onomkeerbaar worden geanonimiseerd.

De waakhond stuurde nog geen drie maanden geleden al een brief met als doel bedrijven te wijzen op de regels van wifi-tracking.

Bluetrace
Eind vorig jaar werd Bluetrace al door het College Bescherming Persoonsgegevens, de voorganger van de Autoriteit Persoonsgegevens, over de overtredingen op de vingers getikt, maar het bedrijf zou onvoldoende hebben gedaan om zich te verbeteren. Bluetrace krijgt zes maanden om zich alsnog aan de regels te gaan houden. Daarna wordt wekelijks een boete van 5000 euro opgelegd met een maximum van 100.000 euro.

Bluetrace, dat actief is bij meerdere landelijke winkelketens en naar eigen zeggen de belangrijkste aanbieder van wifi-tracking in Nederland is, zegt zelf volledig te voldoen 'aan de eisen die worden gesteld aan de privacybescherming van consumenten'. Er zou zelfs al vooruit worden gelopen op Europese regels die over twee jaar ook in Nederland van kracht worden.