Volledig scherm
Onderzoekers denken dat mensen met dyslexie een dominant oog missen, waardoor verwarring in de hersenen staat bij lezen en schrijven. © Nederlandse Freelancers

Dyslectici lijken baat te hebben bij 'magische lamp'

Franse onderzoekers denken de oorzaak van dyslexie te hebben ontdekt. Dyslectici zouden een dominant oog missen, waardoor verwarring in de hersenen ontstaat als ze teksten lezen of schrijven. Een LED-lamp kan uitkomst bieden.

De meeste mensen hebben een dominant oog, eigenlijk zoals ze rechts- of linkshandig zijn. Maar mensen met dyslexie ontbreekt het aan zo'n oog dat focust. Daardoor krijgen de hersenen geen eenduidige boodschap doorgestuurd en ontstaat verwarring. 

De onderzoekers van de Universiteit van Rennes ontdekten het verschil tijdens een kleine studie. Ze bestudeerden de ogen van 30 mensen met en 30 mensen zonder dyslexie. In het oog zijn kegeltjes aanwezig, waarmee mensen rood, blauw en groen kunnen onderscheiden. Het probleem zou hem zitten in de blauwe cellen. In een stukje van het oog ontbreken die. Het gat dat daardoor ontstaat, is bij mensen zonder dyslexie in het ene oog en in het andere ovaal of anders gevormd. Daardoor ligt de focus op het ene oog met het ronde gat. 

Volledig scherm
Dyslexie wordt mogelijk veroorzaakt door een oogprobleem, stellen Franse onderzoekers. © Infografieken Nederland

Dyslectici daarentegen, hebben in beide ogen zo'n rond gat. Zij missen de focus in één oog. Omdat beide ogen vervolgens een ander beeld van een woord naar de hersenen sturen, raken die in de war en ontstaan lees- en schrijfproblemen. 

Magische lamp

De onderzoekers zetten een LED-lamp in om de verwarring weg te nemen. Die lamp zou één van de twee beelden die naar de hersenen worden gestuurd wegnemen, waardoor alsnog een focus ontstaat. Deelnemers van het onderzoek zouden LED al de magische lamp hebben genoemd, omdat ze beter gingen lezen. Of de lamp daadwerkelijk dyslexie verhelpt, moet aanvullend onderzoek uitwijzen, zeggen de Franse onderzoekers. 

Volledig scherm
Hoogleraar dyslexie Anna Bosman © RU

Dyslexie-onderzoeker Anna Bosman van de Radboud Universiteit neemt het onderzoek met een korreltje zout. ,,Ik blijf het zeggen: 99 procent van de dyslexieproblemen kan worden opgelost met goed onderwijs. Dat heeft niets te maken met een oogprobleem.'' 

Ze heeft al vele onderzoeken voorbij zien komen, waarin naar een fysieke verklaring is gezocht. Maar geen van de onderzoekers heeft daadwerkelijk de vinger op een zere plek kunnen leggen. Bosman: ,,Als het in dit onderzoek zo is dat alle personen met dyslexie hetzelfde probleem laten zien, zou ik er serieus naar willen kijken. Maar meestal werken de onderzoekers met gemiddelden en geldt het niet voor iedereen.'' 

Sceptisch

Volledig scherm
Onderzoekers denken de oorzaak van én een potentiële oplossing te hebben gevonden voor dyslexie. © CHAREL VAN TENDELOO

Ook Peter de Jong, voorzitter van de Stichting Dyslexie Nederland, is sceptisch. ,,Tot nu toe is nauwelijks bewijs gevonden dat dyslexie een visuele oorzaak heeft. Dat geldt hooguit voor een hele kleine groep,'' stelt hij. In dit onderzoek is niet duidelijk of juist die kleine groep tegen het licht is gehouden. Of zoals De Jong zich afvraagt: welke criteria zijn gebruikt om de 30 dyslectici te selecteren? ,,Er staat bijvoorbeeld dat ze links en rechts niet kunnen onderscheiden, maar dat geldt niet voor alle mensen met dyslexie.'' 

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.