Volledig scherm
© ANP

Dyslectische leerling krijgt bij examen geen spellinghulp

Leerlingen met dyslexie mogen bij het komende eindexamen geen gebruik meer maken van spellingcontrole op de computer. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft deze strenge regel afgelopen najaar stilletjes ingevoerd, tot verbijstering van een Kamermeerderheid en scholen.

Quote

Onze wens is te kort door de bocht vertaald

D66

Tot dit schooljaar mochten leerlingen met een beperking de spellingcontrole op de pc aanzetten tijdens examens. Afgelopen oktober wijzigde het CvTE die regels, omdat vanaf 2016 de spellingvaardigheid in het examencijfer ging meetellen. De politiek wilde dat graag.

Nu pas blijken de gevolgen: de spellingcontrole is voor iedereen afgeschaft, met de gedachte 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Dus ook voor kandidaten met dyslexie, die juist gebaat zijn bij de schrijfhulp.

Oneerlijk
Een meerderheid van PvdA, SP, CDA, D66 en PVV reageert verbijsterd. ,,Dit is oneerlijk en nooit de bedoeling geweest van de Kamer,'' zegt CDA'er Michel Rog. ,,Onze wens is te kort door de bocht vertaald.'' D66 spreekt van 'een zeer slechte zaak', de SP is 'verbolgen' over het feit dat het CvTE in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker in een lopend examenjaar de spelregels heeft gewijzigd. Loes Ypma (PvdA) wil bij een debat over passend onderwijs opheldering van Dekker.

De strengere regels werden vorig najaar in de Staatscourant gepubliceerd, toen de Kamer zijn aandacht vooral bij de discussie over de rekentoets had. ,,Examens moeten voor iedereen gelijk zijn," stelt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. ,,Het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen."

Lees meer in de krant of via Blendle.

  1. Ouders Hoogbegaafde Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict
    Update

    Ouders Hoogbegaaf­de Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict

    Nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) volgens zijn ouders klaar zijn met zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders om onmiddellijk te stoppen. Laurent moest bij de TU/e tóch nog veel tentamens halen om nog op zijn negende af te studeren, iets wat zijn ouders graag willen. De TU/e denkt daar anders over: ,,We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.’’