Volledig scherm
© ANP

Dyslectische leerling krijgt bij examen geen spellinghulp

Leerlingen met dyslexie mogen bij het komende eindexamen geen gebruik meer maken van spellingcontrole op de computer. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft deze strenge regel afgelopen najaar stilletjes ingevoerd, tot verbijstering van een Kamermeerderheid en scholen.

Quote

Onze wens is te kort door de bocht vertaald

D66

Tot dit schooljaar mochten leerlingen met een beperking de spellingcontrole op de pc aanzetten tijdens examens. Afgelopen oktober wijzigde het CvTE die regels, omdat vanaf 2016 de spellingvaardigheid in het examencijfer ging meetellen. De politiek wilde dat graag.

Nu pas blijken de gevolgen: de spellingcontrole is voor iedereen afgeschaft, met de gedachte 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Dus ook voor kandidaten met dyslexie, die juist gebaat zijn bij de schrijfhulp.

Oneerlijk
Een meerderheid van PvdA, SP, CDA, D66 en PVV reageert verbijsterd. ,,Dit is oneerlijk en nooit de bedoeling geweest van de Kamer,'' zegt CDA'er Michel Rog. ,,Onze wens is te kort door de bocht vertaald.'' D66 spreekt van 'een zeer slechte zaak', de SP is 'verbolgen' over het feit dat het CvTE in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker in een lopend examenjaar de spelregels heeft gewijzigd. Loes Ypma (PvdA) wil bij een debat over passend onderwijs opheldering van Dekker.

De strengere regels werden vorig najaar in de Staatscourant gepubliceerd, toen de Kamer zijn aandacht vooral bij de discussie over de rekentoets had. ,,Examens moeten voor iedereen gelijk zijn," stelt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. ,,Het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen."

Lees meer in de krant of via Blendle.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.