Volledig scherm
© anp

E-sigaret levensgevaarlijk

De elektronische sigaret is geen onschuldig alternatief voor een gewone peuk, maar een verslavend product dat zeer giftige stoffen bevat. Dat is de schokkende uitkomst van nieuw onderzoek door het RIVM, zo schrijft het AD.

De overheidswaakhond op het gebied van volksgezondheid maakt korte metten met claims dat e-sigaretten gezond zijn. Zo komen mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid veelvuldig voor bij gebruikers, bevat de uitgeademde lucht veel schadelijke stoffen en is de geïnhaleerde nicotine slecht voor ongeboren kinderen.

Direct actie
Staatssecretaris Martin van Rijn, (Volksgezondheid) die eerder dit jaar om het RIVM-onderzoek vroeg, onderneemt direct actie, liet hij gisteravond aan deze krant weten.

'Ik neem de waarschuwingen van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit serieus. Daarom ga ik aanvullende maatregelen nemen op het gebied van de veiligheid van de e-sigaret en de informatie aan de consument.'

Het kabinet wil niet wachten op Brussel en komt zelf met stappen op het gebied van reclame, veiligheid, kwaliteit en etikettering. Het RIVM moet verder onderzoeken hoe schadelijk de damp van e-sigaretten met nicotine is.

Uit recente cijfers blijkt dat driekwart van de rokers in Nederland zonder hulp probeert te stoppen. Zo'n 7 procent maakt gebruik van e-sigaretten of rookloze sigaretten.

De laatste tijd maakt de e-sigaret een opmars. Dat levert bij bedrijven en instellingen grote verwarring op. Zij kloppen dan ook massaal aan bij bij antirookorganisatie Stivoro, het Trimbos Instituut en de NVWA, met de vraag wat zij moeten doen met mensen die binnen een e-sigaret opsteken.

Niet in de buurt van kinderen
De staatssecretaris bevestigt dat niet wettelijk is vastgelegd waar je de e-sigaret mag consumeren, omdat in het product geen tabak zit. 'Maar tot er meer duidelijkheid is, raden onderzoekers aan de e-sigaret met nicotine niet in de buurt van kinderen te gebruiken. Dus let daar op', bepleit de staatssecretaris.

De voorstanders van de e-sigaretten, verenigd in het Actiecomité Voor Dampers (Acvoda), noemen alle commotie zwaar overtrokken.