Volledig scherm
Jet Bussemaker komt in een hightech-jurk. © ANP

Ecologische en technische outfits op Prinsjesdag

Van 3D-geprinte schoenen tot een houten hoedje, op Prinsjesdag 2015 zullen de meest ecologische en technische ontwerpen de revue passeren. Zo draagt Jet Bussemaker een hightech-jurk die ontworpen is met behulp van computermodellen en kamerlid Carla Dik-Faber zal te zien zijn in een jurk van bekleding van NS-treinbanken.

De jurk van Dik-Faber van de ChristenUnie is gemaakt van de bekleding van treinbankjes uit de NS-dubbeldekker, meldt de Volkskrant. Haar hoofddeksel bestaat uit twee gestapelde conducteurspetten.

De outfit van minister Bussemaker van Onderwijs is ontworpen door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Studenten en leraren van de faculteit Industrial Design maakten gebruik van computermodellen om de jurk te ontwerpen. Daarbij mocht de minister ook zelf meebeslissen. De schoenen komen regelrecht uit een 3D-printer met behulp van een voetscan.

Bussemaker droeg vorig jaar ook al een creatie van studenten. De politica vindt het belangrijk dat studenten de jurk ontwerpen, ,,zodat we daarmee de potentie van de hightech en creatieve industrie in Nederland laten zien". 

Houten hoed
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren draagt volgens de Telegraaf een hoed van hout. Ze wil hiermee aandacht vragen voor de ontbossing overal op de wereld, en de gevolgen daarvan voor het klimaat. De hoed is van verantwoord hout en ontworpen door Evelien Gentis-Smit.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.