Volledig scherm
Marko Horlings voor zijn huis in Ede, de hoofdprijs in de kaartwedstrijd. © Herman Stöver

Edenaar 'verkoopt' huis met potje klaverjassen

Wie op zoek is naar een huis in Ede, hoeft daarvoor slechts een kaartspel te winnen op internet; Marko Horlings hoopt op die manier zijn al 5 jaar te koop staande appartement kwijt te raken.

Quote

We moeten wel alles loggen wat we doen, om zeker te zijn dat alles eerlijk verloopt.

Marko Horlings

Ruim duizend online kaartspelers heeft hij daarvoor nodig. Allemaal leggen ze 100 euro in en dan binden ze een week lang de strijd met elkaar aan in online spellen als hartenjagen en klaverjassen. De winnaar krijgt het huis van Horlings. Die kan vervolgens met de inleg van alle spelers in een keer zijn hypotheek aflossen en het huis overdragen aan de winnaar. De andere spelers uit de top tien krijgen hun geld terug.

Dat is het idee achter Winditag, het bedrijf dat de Edenaar met twee compagnons opzette. De website Winditag.nl is in de lucht en mensen kunnen zich inschrijven om mee te spelen om het huis van Horlings. Later staan er meer, andere huizen op het spel.

Kansspelwet
Met zijn plan scheert Horlings rakelings langs bepalingen in de kansspelwet. ,,Omdat het gaat om spellen waarbij kunde en kennis nodig is mag dit", stelt Horlings. ,,We moeten wel alles loggen wat we doen, om zeker te zijn dat alles eerlijk verloopt."

De Kansspelautoriteit kijkt kritisch mee. Een woordvoerder: ,,In algemene zin waarschuwen we tegen dergelijke spellen. En de koper moet weten dat hij bij winst ook ozb-belastingen en dergelijke moet betalen."

Verloting
Ruud Bakker uit Winterswijk probeerde in 2012 zijn huis te verloten, nadat het vier jaar lang te koop had gestaan. Bakker wilde loten verkopen voor 50 euro per stuk. De Kansspelautoriteit stak daar wel een stokje voor. Die oordeelde dat Bakker zonder vergunning een loterij had uitgeschreven. Omdat de Winterswijker uiteindelijk zelf de illegaal georganiseerde loterij weer introk, kreeg de man geen straf.

In Nederland wil een groeiend aantal Nederlanders wil z'n huis verloten in plaats van verkopen. In 2014 meldden zich twintig mensen om zo'n loterij op te zetten.

De Kansspelautoriteit waarschuwde eerder al voor de risico's van zulke huizenloterijen. Wie zich richt op Nederlandse lootjeskopers moet een vergunning hebben. Eén voorwaarde is dat minimaal de helft van de opbrengst naar een goed doel gaat. ,,Je moet dus al voor minstens acht ton loten verkopen, om de loterij van een huis van vier ton lucratief te maken" zegt Martijn van de Koolwijk van de Nederlandse Kansspelautoriteit.