Volledig scherm
Een verslaggever en redacteur van Editie NL bij de aangekochte kalasjnikov © RTL

Editie NL: aanschaffen van een kalasjnikov is een eitje

Het tv-programma Editie NL heeft zonder moeite en 'binnen de kortste keren' een kalasjnikov-geweer kunnen aanschaffen.

Dat meldt RTL Nieuws.

De redactie van het programma zegt binnen twee weken het wapen in handen te hebben gekregen. Na aankoop is de kalasjnikov direct vernietigd.

Aanleiding voor het experiment is de populariteit van het aanvalswapen, ook bekend als AK-47, in de onderwereld. Het automatische geweer wordt vaak bij liquidaties gebruikt en vuurt honderden kogels per minuut af. 

,,Deze zware wapens zijn levensgevaarlijk voor de politie en voor burgers", zegt Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP tegen Editie NL. ,,Politie en Openbaar Ministerie kijken nu weg als het gaat om het opsporen hiervan. Hier moet heel snel verandering in komen."

Volgens de Nationale Politie zijn er geen aparte teams die onderzoek doen naar wapenhandel of wapenbezit. ,,Opsporing gebeurt ad hoc, wanneer er voldoende informatie is", laat een woordvoerder weten. ,,Het is geen benoemde landelijke prioriteit in de veiligheidsagenda voor de politie."

De aflevering van Editie NL is vanavond te zien om 18.15 uur op RTL 4.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.