Volledig scherm
PREMIUM
Tarukshan Selvam (15) werd gepest om zijn biseksuele gevoelens en koos voor de dood © Privéfoto © RV

Een bijzondere jongen: alleen op Facetime kon Tharu zichzelf zijn

Tharukshan Selvam (15) kan nergens zichzelf zijn. Thuis kan hij niet uitkomen voor zijn biseksuele gevoelens. Op school wordt hij gepest en buitengesloten. Zijn zelfmoord, begin dit jaar, is een grote schok. Binnenkort verschijnt een onderzoek naar zijn dood. Portret van een bijzondere jongen.

Volledig scherm
Tarukshan © Privéfoto © RV

Bijna elke avond zit Tharukshan op zijn kamer op Facetime met een van zijn beste vriendinnen. Ook de avond van 5 januari 2017. ,,Ik ga het weer proberen,’’ zegt hij. Ze schrikt er niet van. Hij heeft zo vaak gezegd dat hij een eind aan zijn leven wil maken en het ook geprobeerd. ,,Ik hou van je’’, reageert ze. ,,En als je het doet, hoef je je niet alleen te voelen.’’

Ze weet niet dat Tharukshan deze keer al zo’n dertig handgeschreven afscheidsbrieven op zijn bureau heeft liggen. Terwijl de rest van de familie slaapt, hangt Tharukshan zich op zondag 8 januari 2017 in de badkamer op. Zijn vader vindt hem, zijn oudste zus probeert hem te reanimeren. Tevergeefs. Om 01.10 uur wordt de politie gealarmeerd.

Tharukshan laat zijn ouders, broer en twee zussen vol vragen achter
. Thuis is hij een voorbeeldige zoon. Vrolijk, behulpzaam en creatief. Hij zingt, speelt piano en knutselt kerstkaarten. Tegen zijn oudste zus grapt hij dat hij arts wil worden, en dan wordt zij zijn assistente.  Ze weten sinds kort wel dat hij heel depressief is. Op 5 december 2016 probeert Tharukshan zijn polsen door te snijden. Omdat hij op school getreiterd wordt, terwijl niemand ingrijpt, vertelt hij zijn zussen.

Hij krijgt haatberichten: ‘Je bent niet geschikt om te leven, ga dood'. Hij wordt gedwongen spullen en McMenu’s voor zijn zogenaamde vriendinnen te kopen. En er wordt in de kantine eten naar hem gesmeten. Tharukshan is de dood in gepest, is het verhaal. Maar niet alles is gezegd. Er is meer aan de hand.