Volledig scherm
PREMIUM
© TRIK

Een dna-test voor je verjaardag

Wie is Karlijn precies?Onze correspondent in New York Karlijn van Houwelingen wil weten waar haar voorouders - en haar pigment - vandaan komen. Via dna-technologie laat ze haar familiemysterie in enkele weken ontrafelen.

Ik lijk op een neanderthaler.

U zou het niet zeggen als u me op straat tegenkwam, vermoed ik, maar 312 genenvarianten in mijn dna komen overeen met het dna van oermensen met grote neuzen en kleine hersenen. Dat zijn meer neanderthalergenen dan de meeste moderne mensen met zich meedragen, en duidt erop dat zo’n 250 generaties geleden een neanderthaler en een homo sapiens in een wilde nacht een van mijn voorouders verwekten.

Ik weet dat, omdat ik een dna-test heb laten doen. Hier in de Verenigde Staten is een test om informatie over je afkomst te achterhalen zo gewoon geworden, dat je zo’n testpakket gerust voor je verjaardag kan vragen, of onder de kerstboom kan leggen. Vrijwel alle Amerikanen stammen af van iemand die ooit, al dan niet gedwongen door slavendrijvers, de oversteek naar de Nieuwe Wereld maakte. Vaak willen ze alles weten over hun overzeese wortels. Kwestie van trots: zelfs nakomelingen van Nederlanders die in de 17de eeuw vertrokken, noemen zich nog Dutch-American. Wie kan bewijzen dat hij of zij verwant is aan die ene groep die niet uitheems is, de indianen, kan recht hebben op extra steun van de overheid, of aansluiting bij een stam.