Eén dode bij ontploffing in trein bij station Nijmegen: ‘alles trilde’

UPDATE/videoOp het rangeerterrein bij het Centraal Station in Nijmegen is een ontploffing geweest in een stilstaande passagierstrein. Daarbij is één man overleden. Onderdelen van de trein belandden tientallen meters verderop. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf. 

Behalve de overleden man zijn er geen slachtoffers. De eerste onderzoeksbevindingen wijzen niet op een misdrijf of betrokkenheid van meerdere mensen, meldt de politie vanochtend. Daarom wordt serieus rekening gehouden zelfdoding.  

Volgens buurtbewoner Fred Vermaanderen was er een ‘ontzettend harde knal’: ,,Rond kwart voor tien was dat. De ruiten trilden, de ramen van de treinwagon lagen twintig meter verderop. En het rook naar kruit. Mijn buurman en ik liepen ernaartoe, de buurvrouw belde 112. Alle hulpdiensten waren er in no-time. En toen bleek dat er nog een slachtoffer in de trein zat.”

Vanaf de nabijgelegen Graafsebrug is te zien dat er een bobbel zit in het dak van een van de treinen. Even verderop, bij een andere omwonende, liggen onderdelen van de trein in de tuin. Ook is het balkon beschadigd door de brokstukken van de trein 50 tot 100 meter verderop ontplofte. 

Afzetting

Uit voorzorg was aanvankelijk een groot gebied afgezet. Toen specialisten konden uitsluiten dat er nog meer gevaarlijke stoffen aanwezig waren, kon het forensisch onderzoek beginnen.  

Oude treinen

Op het rangeerterrein in Nijmegen staan de oude dieseltreinen die de NS aan een Roemeens spoorbedrijf heeft verkocht. Deze DM’90-treinen, beter bekend als de Buffels, zijn afgelopen zomer van het spoor gehaald. 

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies gebeurd is. Het treinverkeer van en naar Nijmegen was korte tijd verstoord. De politie doet verder onderzoek.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de treinwagon. © Fernando Bot/Persbureau Heitink
Volledig scherm
De trein van de ontploffing. © Filip Franssen
Volledig scherm
Het balkon van deze omwonende is beschadigd door materiaal van het ontplofte treinstel. © DG
Volledig scherm
Het rangeerterrein. © DG
Volledig scherm
Het rangeerterrein, gezien vanaf de kant van het Ridderspoor. © Waldie Rutten/112nieuwsgroep