Een Duits biertje nuttigen met Arjen Robben

AD CampergirlsIn München, stad van bierpullen en Arjen Robben, gaan Fleur en Karlijn hun laatste uitdaging aan. Ze proberen de Nederlandse WK-held op te sporen en een Duits biertje met hem te drinken, op een zeer ongelukkig moment.

Volledig scherm
© AD
Quote

Hij is net thuis. We gaan nu de kindjes in bed leggen

Volledig scherm
© AD

Hij kan nu écht elk moment thuiskomen. De training zou ongeveer 2 uur duren en het is een kwartiertje rijden vanaf het trainingscomplex van Bayern. Binnen nu en een half uur, rekenen we uit, moet de witte Audi van Arjen Robben hier langsrijden. Hé, zoeft daar niet zijn collega Jérôme Boateng voorbij?

We zitten op een steen langs een weg in Grünwald, een Goois aandoend dorp tegen de zuidpunt van München, vergeven van (ex-)voetballers. Ook Arjen Robben woont hier, en wel in het witte huis zonder naambordje 15 meter verderop, als we onze gouden tipgever moeten geloven.

Dit huis lijkt het enige kansje om onze missie in München te volbrengen. Arjen Robben vinden, een foto met hem maken en een pul bier met hem drinken, dat is op dit moment ab-so-luut onmogelijk, volgens de kenners. Morgen speelt zijn Bayern München de openingswedstrijd van het nieuwe Bundesliga-seizoen. Afspraken met journalisten zijn uitgesloten, trainingen zijn niet toegankelijk en het voltallige team verblijft in een niet nader omschreven hotel. Over 3 dagen, dan is er weer een openbare training. Daar kunnen we net als enkele duizenden andere fans proberen een handtekening te bemachtigen.

Scheisse. Dan zijn we al lang onderweg naar huis. Er móet toch een manier zijn om de heer Robben voordien nog ergens tegen te komen? Zou het niet heel goed mogelijk zijn dat hij nog een hapje gaat eten in een van zijn favoriete restaurants? Maar hoelang we ook treuzelen met onze koffie in Forsthaus Wörnbrunn in Grünwald, Robben laat zich vanavond niet zien. 'Soms komt hij vandaag en morgen, soms 3 maanden niet,' weet de serveerster.

Audi Q7
Op het trainingscomplex van Bayern schieten de rondhangende fans ons te hulp. De besloten training begint om 16.00 uur, smiespelt een dikke 50'er tegen Karlijn, dus alle spelers komen hier straks aanrijden. Barbara Leser (47) bereidt ons voor op wat komen gaat. ,,Robben heeft een witte Audi Q7," weet zij, ,,met in het kenteken een 10, zijn rugnummer. Dat hebben alle spelers." Ze wijst naar het zuiden. ,,Hij komt uit die richting, een uur voor de training begint. Dat weet ik zeker, want ik ben hier áltijd. Ich liebe Bayern über alles."

Ze krijgt gelijk. Om 15.00 uur sjeest hij de parkeergarage in: Arjen Robben in zijn witte Audi Q7. We zwaaien, roepen zijn naam en halen ons een uitbrander van de Ordnungsdienst op de hals. Arjen steekt een hand omhoog. En rijdt door.

Oliver Kahn
Terug naar Grünwald dan maar, op goed geluk. In het parkje achter het huis van voormalig Bayern-keeper Oliver Kahn - dat is wél makkelijk te vinden, via de fans die op internet hun kennis delen - geven we het bijna op. Grünwald heeft 10.000 inwoners, waar moeten we beginnen?

'Bij de mevrouw die ons nu tegemoet komt fietsen," besluit Fleur. 'Hallo!' De dame houdt halt. ,,Weet u heel toevallig waar Arjen Robben woont?" Met open mond horen we 2 minuten en een telefoontje later hoe ze ons na een straatnaam ook nog een huisnummer weet te geven. 'Mijn man heeft een bedrijf in de stad, hij weet dit soort dingen,' verzekert de Duitse ons.

Een uur zitten we vervolgens op de steen voor het huis van Arjen Robben, omdat hij nog aan het trainen is. Net als we verkleumd richting onze bus lopen omdat we zijn gaan denken dat hij pas laat thuiskomt, glinstert er iets wits aan de horizon. Fleur onderscheidt als eerste de 10 op de nummerplaat. 'Het is hem!' Of beter: het was hem. Hij zwaait, en voor we het weten is hij voorbij en verdwijnt de witte wagen achter de poort voor zijn huis.

Aanbellen
We gluren er overheen. Aanbellen maar? Een kans als deze, alsof we alleen op de keeper af dribbelen, zou Robben zelf ook loeihard in de kruising schieten. Fleur drukt op de bel. Zoemend gaat de poort open, tot Bernadien Robben zichtbaar wordt. 'Sorry,' verontschuldigt ze zich. 'We doen niet aan handtekeningen en foto's aan de deur, daar kunnen we echt niet aan beginnen. Anders staan er om de haverklap mensen op de stoep. En hij is net thuis, we gaan nu samen even de kindjes in bed leggen.'

We hebben nu nog maar één mogelijkheid: het hotel waar de Bayern-spelers zich voorbereiden op de wedstrijd. Gisteren fluisterde een meisje de naam in Karlijns oor. 'Hotel Dolce, daar moet je zijn. Er zijn zelfs freaky fans die er inchecken en continu in de lobby gaan zitten,' wist ze erbij te vertellen.

Peperdure koffie
Of fans die net als wij om 10.00 uur 's ochtends voor de deur staan, om er zeker van te zijn niets te missen. We drinken peperdure koffie in de hotelbar, lopen rondjes en huppen van de ene voet op de andere tot bewakers linten spannen om het handjevol supporters dat het hotel heeft weten te vinden op afstand te houden. Dit kan niet meer misgaan.

Maar het gaat wél bijna mis.

'Tuurlijk,' zegt Robben als we hem om een foto vragen nadat hij uit de Bayernbus is gestapt. Fleur drukt ons fototoestel in de handen van de dichtstbijzijnde persoon met vingers, een man met een snor ,,Können Sie ein Foto machen?' De snor weet het voor elkaar te krijgen Fleurs hoofd maar voor de helft te fotograferen. 'We móeten er nog één maken,' kreunt ze ontzet. 'Arjen, hij is mislukt!'

We duiken onder het lint door om hem nogmaals voor de camera te slepen. De bierpul die we samen wilden leegdrinken staat vergeten om een hoekje. Bewijsmateriaal, dat is ineens véél belangrijker. 'Tevreden?' vraagt de nummer 10 van Bayern nog. Helemaal, Arjen. En hij ook, denken wij. Amper 8 uur later kegelt hij zijn eerste doelpunt van het seizoen binnen.

Volledig scherm
© AD