Jan Leyers en Yasinne Griep (rechts) ontmoeten elkaar voor een gesprek over de islam in Europa
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Leyers en Yasinne Griep (rechts) ontmoeten elkaar voor een gesprek over de islam in Europa © Marco De Swart

'Een Europese versie van de islam laat zich niet bestellen'

Allah in EuropaHet nieuwe boek van presentator Jan Leyers (‘Allah in Europa’) gaat over plek van de islam in Europa. Op een van de twee islamitische middelbare scholen in Nederland praat hij daarover met adjunct-directeur Yassine Griep. ,,Een Europese versie van de islam laat zich niet bestellen.”

Uitgerekend in de week dat Jan Leyers (de Belgische voormalige presentator van zomergasten) een boek presenteert waarin het gaat over de vraag of er nu een Europese islam is of alleen een islam in Europa, is er in Nederland een mediastormpje over de Haagse sjeik Fawaz Jneid. In een online preek bestempelt die salafistische imam de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, een moslim, juist als een vijand van het geloof.

Jan Leyers: ,,Volgens mij is er niet zozeer een conflict tussen Europa en de islam, maar eerder een conflict in de islam in Europa zelf: de strijd tussen liberalen en conservatieven. De mening waar Fawaz voor staat, lijkt een onoplosbaar probleem: mensen die met volle verstand zeggen dat de wetten van God de enige ware wetten zijn.”

Yassine Griep (geboren in Korea, opgegroeid in Zeeland, woonachtig in Rotterdam): ,,Er zijn mensen die zullen vinden dat ik geen echte moslim ben, omdat ik niet elke dag naar de moskee ga. Zolang de media aandacht geven aan zo’n imam, staat hij voor veel mensen symbool voor de islam. Waarom krijgt hij zo’n podium? Wij leren hier elke dag 800 kinderen om goed te leven, maar daar is geen aandacht voor.”

Leyers: ,,Zeg dan als gemeenschap: wij willen zo’n imam niet, dat zou effect hebben voor de manier waarop wij tegen moslims aankijken. Daar zou eigenlijk een spindoctor eens naar moeten kijken.”