Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Een ‘FOEI-gesprek’, de vernedering kan niet groter zijn

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Nieuwsuur berichtte deze week dat heel veel zedenzaken op de plank blijven liggen, omdat er te weinig zedenrechercheurs zijn: 10 procent van alle aangiftes. Dan spreken we over zo’n 350 zaken. Dan gaat het niet over lichte vergrijpen, maar om bijvoorbeeld verkrachtingen. Twee ouders van misbruikte meiden deden in het programma hun verhaal. Eén van de dochters woonde in een gezinsvervangend tehuis waar ze haar verkrachter gewoon nog tegen het lijf kon lopen.

Het hoofd van de zedenpolitie, Walter van Kleef, deed zijn best om de boel uit te leggen, maar je zag dat hij eigenlijk de camera wilde vastpakken en ‘de regering moet ons meer geld geven!!’ wilde gillen.

De verhalen waren al zo schrijnend en ontmoedigend, maar de kers op de gore taart was wel de opmerking dat er in sommige gevallen geen juridisch proces op gang werd gebracht, maar men soms ook gebruikmaakte van de ‘FOEI-methode’, oftewel: een gesprek met de dader, dat hij dit echt niet mocht doen.

  1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
    PREMIUM

    Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

    Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”