Volledig scherm
PREMIUM
Politie bewaakt de begraafplaats aan de Beente in Maastricht, waar naar het lichaam van Tanja Groen gezocht wordt © ANP

‘Een graf is géén slimme verstopplek voor een lichaam’

Zaak-Tanja GroenHet blootleggen van een oud graf had vandaag éindelijk duidelijkheid kunnen geven over het lot van studente Tanja Groen. De zoektocht leverde niets op, maar welke sporen hadden forensisch onderzoekers na zo’n lange tijd (27 jaar) nog in de grond kunnen vinden? Vijf vragen aan patholoog-anatoom Frank van de Goot.

1. Blijft er na al die jaren überhaupt nog iets van een stoffelijk overschot over?

Van de Goot: ,,Dat hangt ontzettend van de omstandigheden af. Als de grond erg zuur is, kan een lichaam al na tien jaar helemaal ontbonden zijn. Maar we kennen ook gevallen waarbij een skelet na vele decennia puntgaaf uit de grond komt. Ik verwacht dat er in dit geval zeker nog beenderen gevonden worden, als ze er ligt. Ook kunnen er waarschijnlijk tanden gevonden worden en die zijn heel belangrijk voor dna-onderzoek: omdat een tand een relatief ‘afgesloten’ deeltje is, blijft dna daarin lang behouden.’’

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”