Volledig scherm
Eén van de nieuwbouwhuisjes op recreatiepark De Giessenburg. FOTO HANS ROEST

’Een grote vent die mij hier weghaalt’

GIESSENBURG - De gemeente Giessenlanden verwacht onrust op de recreatieparken De Bilderhof en De Giessenburg. Zij wil in het voorjaar optreden tegen het permanent wonen in vakantiehuisjes.

,,Onrust? De gemeente doet net of hier dingen gebeuren die het licht niet kunnen verdragen,’’ reageert Henk Hölscher, bewoner van De Giessenburg gepikeerd. ,,Er is geen sprake van handhaving. Wij mogen hier het hele jaar wonen.’’

De geschiedenis herhaalt zich, stelt Henk Hölscher laconiek vast. In de afgelopen dertien jaar heeft de gemeente Giessenlanden herhaaldelijk geprobeerd het permanent wonen in recreatieparken te beeïndigen. Zonder succes. Nog steeds wordt zo’n tachtig procent van de 97 huishoudens het hele jaar door bewoond. ,,Het wordt wéér trekken aan een dood paard,’’ voorspelt de bewoner en tevens lid van de bewonerscommisie De Giessenburg. ,,De gemeente zal slechts een handjevol mensen kunnen aanpakken. Het merendeel van de parkbewoners kan zich beroepen op het overgangsrecht,’’ meent hij. Hölscher heeft zich jaren geleden al verdiept in zijn rechten als huiseigenaar. ,,Als een huis vóór 1999 permanent bewoond was, is het overgangsrecht van kracht. Ik woon sinds 2001 op De Giessenburg. De vorige huiseigenaar woonde ook permanent in het recreatiepark. Het aardige van dit verhaal is dat ik hier dus permanent mag blijven wonen, ’’ legt hij uit.

De Bilderhof en De Giessenburg tellen samen bijna honderd huisjes. ,,Een deel wordt recreatief gebruikt en vormt dus geen probleem voor de gemeente. In de overgebleven tachtig procent zal de gemeente maar een paar bewoners vinden waartegen ze kan optreden. Moet er voor een klein succesje zoveel geld worden uitgetrokken?’’ vraagt Hölscher zich af.

Ondanks zijn bedenkingen over het nut van handhaving is de bewoner blij met de duidelijkheid die zal worden verschaft door de gemeente. ,,Wij wensen al jaren een gesprek met de gemeente. We hebben zelfs openbare bijeenkomsten georganiseerd, maar uitnodigingen werden netjes afgezegd,’’ kan Hölscher zich goed te herinneren.

In de afgelopen jaren gaf de gemeente zelfs vergunningen af voor de bouw van een tiental huisjes in de twee parken. Arjan Kalis, zes jaar bewoner van recreatiepark De Giessenburg, klust momenteel aan zijn nieuwe, stenen woning. ,,Nee, natuurlijk wordt dit geen vakantiehuisje. Ik woon hier twaalf maanden in het jaar met mijn gezin. Dat is bekend bij de gemeente.’’ Bij de aanvraag van de bouwvergunning werd Kalis niet gewezen op de recreatiebestemming en de mogelijke gevolgen hiervan. Dat is volgens de gemeente Giessenlanden ook niet nodig. ,,De bewoner heeft zelf de plicht om te onderzoeken wat voor grond hij koopt,’’ verklaart een woordvoerster.

Momenteel woont familie Kalis nog in een oude, houten stacaravan op twee meter afstand van de nieuwe woning. Over een paar weken hoopt het gezin in het nieuwe huis te trekken. Ze vreest niet voor sancties van de gemeente. ,,Juridisch staat de gemeente niet sterk, denk ik. Ze heeft drie jaar geleden een hoop stof doen opwaaien, maar heeft vervolgens niet geweten op wie ze moest handhaven,’’ zegt Kalis. Wel zou hij net als zijn overbuurman Hölscher zwart op wit willen dat hij permanent in het recreatiepark mag blijven wonen. Kalis: ,,Waar maken we na al die jaren nog woorden aan vuil? Hak die knoop door en leg bij iedereen een briefje met duidelijkheid op de stoep.’’

Buurtbewoner Bianca Bikker valt hem bij. ,,We wonen hier al sinds 1997. We betalen alles wat een normaal huishouden ook doet. We wachten wel af wat de gemeente beslist, maar mijn man heeft al gezegd: een grote vent die mij hier weghaalt.’’