Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Een haar op een jas, hoe lang blijft die liggen?

Er komt mogelijk een nader onderzoek naar de gevonden haar van Jos de G. op de jas van de in 1995 omgebrachte Eindhovense tiener Nicole van den Hurk. 

De aanklager overweegt  een zogenoemde 'IKEA-proef' te laten uitvoeren. De meubelgigant test door handelingen honderden keren te herhalen bijvoorbeeld hoe stevig een bank of kast is. Met deze methode wil het OM de rechters inzicht geven hoe lang de haar van Nicole op een jas blijft liggen. 

De haar is voor het OM de belangrijkste aanwijzing dat Nicole direct na haar verkrachting is gedood. Volgens de verdediging kan die haar er nadien op de jas zijn gekomen.

Volledig scherm
Nicole van den Hurk © Privéfoto


Dat bleek vandaag tijdens een procedurele zitting bij het Gerechtshof in Den Bosch. De destijds gevonden haar bevat dna dat wijst naar Jos de G., die eind 2016 werd veroordeeld voor verkrachting van het meisje, maar werd vrijgesproken van doodslag. Zowel de advocaat van Jos de G. als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.

Ook wordt onderzoek gedaan naar de haar, waarvan wordt aangenomen dat het schaamhaar is. Maar zeker is dat niet, omdat de haar inmiddels is 'opgebruikt' tijdens het onderzoek. Onder meer de lengte van de haar kan daar mogelijk uitsluitsel over geven.

Spreektijd

Halfbroer Tommy, stiefzus Debbie en stiefmoeder Jolanda van der Weijden willen spreektijd in het hoger beroep in de zaak-Nicole. Dat zegt advocaat Richard Korver namens de nabestaanden. Hij wijst erop dat de rechters ruimer om kunnen gaan met de huidige regels. Den Haag wil de regels voor spreekrecht voor stieffamilie versoepelen om hun positie te verbeteren. Korver wil dat de familie zich ook mag uitlaten over de strafmaat.    

Zowel het Openbaar Ministerie als advocaat Job Knoester hebben geen problemen met spreektijd voor de nabestaanden. Maar de raadsman stelt wel een voorwaarde: hij wil het laatste woord als het Gerechtshof besluit de familie het woord te geven en daarmee wat hem betreft de huidige wetgeving ruimer interpreteert. 

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”