Volledig scherm
Bouwvakkers kijken naar de plaatst waar de tunnelbuis werd ingevaren. Archieffoto. © ANP

Een jaar bouwen aan de Noord/Zuidlijn in 500.000 foto's

De bouw van het enorme tunneldeel van de Noord/Zuidlijn tegenover het Centraal Station is elf maanden lang gefotografeerd. Van die 500.000 foto's is nu een filmpje gemaakt.

De 2 minuten durende time-lapse laat alle hoogte- en dieptepunten van bijna één jaar bouwen zien. Op 23 september 2011 startte de bouw van het laatste tunneldeel tussen het Damrak en het Centraal Station. Elf maanden later, op 24 augustus 2012, was de tunnel voltooid en lag die diep onder het stationsplein op haar plek. Op 17 april werd het hoogste punt bereikt; dat moment is te zien wanneer de vlaggen wapperen bovenop de caisson.

De time-lapse toont ook hoe de seizoenen voorbijtrekken aan het betonnen gevaarte en de bouwers.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.