Volledig scherm
De butler van hotel Huis ter Duin hoorde vanmiddag zijn vonnis: een jaar cel. © ANP XTRA

Een jaar cel voor rovende butler hotel Huis ter Duin

De ‘stelende butler van hotel Huis ter Duin’ Marcel J. (44) is veroordeeld tot 24 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dat laat de rechtbank in Den Haag weten. 

Opvallend is dat de diefstal bij Marcels grootste slachtoffer, mevrouw Worp-Van Dijk, niet bewezen werd geacht. J. zou Worp voor een miljoen hebben bestolen maar beweert dat hij met toestemming haar juwelen verkocht. De rechtbank sluit niet uit dat dit zo kan zijn gegaan. De diefstal bij twee andere slachtoffers - onder wie J.’s eigen bazin - werd wel bewezen geacht.

Omdat Marcel J. vorig jaar al vijf maanden in voorarrest heeft gezeten, moet hij nu nog ruim zes maanden de gevangenis in. 

Narcistische man

Hoewel Marcel J. spijt heeft betuigd, wordt het niet serieus genomen. In de uitspraak van de rechtbank voert het verbreken van vertrouwen de boventoon voor de strafeis. ,,Verdachte heeft het vertrouwen van zowel zijn werkgeefster als haar vrienden en bewoners van Huis ter Duin ernstig geschaad. Hij is geslepen, geraffineerd, planmatig en berekenend te werk gegaan.” 

De rechtbank verwijst naar een psychologisch onderzoek van Marcel J. waaruit blijkt dat hij ,,narcistische persoonlijkheidstrekken” heeft en dat zijn ,,spijtbetuiging niet oprecht” is.

Kortere celstraf dan geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag eiste eerder 30 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk tegen J.. De uiteindelijke straf is een half jaar minder dan oorspronkelijk werd geëist.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte langdurig en meermalen misbruik gemaakt van het volste vertrouwen dat in hem was gesteld.

Nepdiamanten

De butler stelde zich op als betrouwbaar, haalde zijn baas en haar vrienden over hun juwelen in de hotelkluis van Huis ter Duin te leggen, wisselde die vervolgens om met zirkonia’s, een soort steen dat vele malen minder waardevol is, en verkocht de echte stenen. 

De man viel in maart 2016 door de mand toen zijn partner de gestolen diamanten aanbood bij een diamantair die de unieke kenmerken ervan herkende. De geschrokken bazin controleerde daarna haar eigen sieraden in de kluis, maar ook daarin zaten alleen nog maar neppers.

Volledig scherm
Met deze ring plus 'peervormige' diamant liep Marcel J. bij Gassan Diamonds tegen de lamp. © Victor Schildkamp