Het incident vond plaats in een van de steegjes vlak achter het Bethlehemkerkplein in Zwolle.
Volledig scherm
Het incident vond plaats in een van de steegjes vlak achter het Bethlehemkerkplein in Zwolle. © Frans Paalman

Eén klap op Bevrijdingsdag en Younes (25) is een kasplantje

Het was maar een klein berichtje uit Zwolle: man gewond na mishandeling. Maar de gevolgen zijn groot. De familie van het slachtoffer komt nu naar buiten met hun verhaal: Younes komt vermoedelijk nooit meer uit coma, een deel van zijn schedel moet nog worden teruggezet. En de dader ‘loopt alweer rond’. 

De 25-jarige Younes uit Lelystad was 5 mei speciaal met een groepje vrienden naar Zwolle gegaan om daar Bevrijdingsdag te vieren, maar vooral om in een café naar de bekerfinale van Ajax tegen Willem II te kijken. Na de rust stonden ze buiten voor de deur te praten, toen ineens een maaltijdkoerier door de straat ‘scheurde'. ,,Hij reed gewoon in op de mensen daar,” vertelt een van Younes’ familieleden. De familie wil anoniem blijven, maar wil wel aandacht voor de zaak. 

De familie heeft de camerabeelden gezien van het incident. ,,Eerst zie je dat die koerier inrijdt op die groep mensen. Je ziet dan dat in die steeg gediscussieerd wordt, ook Younes is daarbij. Op een gegeven  moment zie je dat Younes naar achteren loopt met zijn handen halfhoog in de lucht en de handpalmen naar voren. Die koerier loopt zeker vijftien, twintig meter achter hem aan, die is er echt op uit om iemand te slaan. Hij deelt één klap uit aan Younes en loopt dan lachend weg.”

Helm

Quote

Hij ligt met een soort helm op en reageert nergens op. Verschrik­ke­lijk om hem zo te zien

Familie van Younes

Wat een relatief onschuldige ruzie lijkt, ontaardt in een drama. Younes is buiten bewustzijn. Waar de verdachte 21-jarige Zwollenaar die de klap uitdeelde na twee dagen weer op vrije voeten is, belandt Younes in een strijd om zijn leven. ,,Hij is vrijwel meteen in coma geraakt. In de weken erna is vier keer geprobeerd hem te ontwaken,” vertelt het familielid. ,,Hij heeft een schedelbreuk en hersenbloedingen. En later een infarct er overheen. Een deel van zijn schedel is weggehaald en moet nog worden teruggeplaatst. Hij heeft nu een soort helm op. Het is verschrikkelijk om hem zo te zien.” 

Quote

Toen mijn cliënt hoorde van dat coma, schrok hij zich echt kapot

Rutger van Veen, advocaat van de verdachte

Hoewel pas ná het terugplaatsen van dat stuk schedel bekeken kan worden welk revalidatietraject Younes nog kan aflopen, ziet het er slecht uit. ,,Hij kijkt ons wel aan maar beweegt niet en reageert nergens op. Hij zit gevangen in zijn lichaam, niks dringt tot hem door. Met één klap zijn we hem gewoon kwijt.”

Het zit de familie enorm dwars dat de dader op vrije voeten is. Woordvoerder Tineke Zwart van het Openbaar Ministerie legt uit dat er geen juridische gronden zijn om de verdachte voorlopig achter tralies te zetten. ,,Er is geen recidivegevaar, er is geen vluchtgevaar en de man wordt voorlopig niet verdacht van een feit waarop een celstraf staat van twaalf jaar of meer. We kennen de ernst van de zaak en we hebben uiteraard alle begrip voor de impact die dit heeft op de familie. Maar juridisch kunnen we hem gewoon niet vasthouden. Hij blijft uiteraard wel verdachte.”

Advocaat Rutger van Veen van de verdachte Zwollenaar bevestigt dat er inderdaad nauwelijks sprake was van een vechtpartij. Maar Van Veen zegt dat juist zíjn cliënt eerst werd belaagd en een duw kreeg. En daarop regeerde hij. ,,Hij heeft verschrikkelijk veel spijt van die klap. Toen ze hem vertelden dat die jongen in coma lag schrok hij zich kapot. Dit is een doodgoeie jongen, geen strafblad, alles op de rails. Dit is een incident waarvan ook de politie zegt dat ze er tien per week zien. Maar helaas deze keer met ontzettende gevolgen.”

Advocaat Sébas Diekstra , die de belangen van Younes behartigt, laat weten dat zijn kantoor de Zwolse verdachte aansprakelijk heeft gesteld voor alle schade als gevolg van de mishandeling.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”