Volledig scherm
Bezoekers halen voedselpakketten op voor de kerstdagen in de Morgensterkerk in Den Haag. © anp

Een op acht kinderen groeit op in armoede

,,In een schoolklas van zo'n dertig kinderen, hebben er vier met armoede te maken, van wie één langdurig'', zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS woensdag.  Een op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede.

Het gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om 421.000 kinderen, van wie er 131.000 deel uitmaken van een gezin dat langdurig van een laag inkomen moet zien rond te komen.

,,Dat wil niet zeggen dat die kinderen honger lijden, maar wel dat ze lang niet altijd gezond eten'', zei van Mulligen. Vaak zit sporten, muziekles of meegaan op schoolreisje er niet in voor deze groep. Vanuit de overheid is geld beschikbaar om arme gezinnen te helpen. 

Deze toeslagen kunnen helpen de vaste lasten, zoals de zorgpremie en de woninghuur, te verlichten. Maar dat neemt niet weg dat de drempel om mee te doen in de maatschappij hoog blijft.

Mensen met een laag inkomen kampen vaker dan gemiddeld met een slechte gezondheid en zijn vaker verdachte of slachtoffer van een misdrijf. Ze hebben ook minder vertrouwen in hun medemens en in gezaghebbende instituties. 

Toekomst
,,Dat is niet makkelijk op te lossen met wat extra geld'', zei Van Mulligen. Dat meer kinderen in ons land in armoede leven, terwijl het aantal huishoudens op of onder het bestaansminimum niet verder toeneemt, is ook voor de toekomst een punt van zorg. 

Wie als kind met geldzorgen wordt geconfronteerd, loopt volgens het CBS meer risico om op latere leeftijd in een vergelijkbare situatie terecht te komen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) noemde armoedebestrijding bij kinderen een ,,speerpunt'' voor het kabinet. ,,Het gaat niet alleen om de portemonnee maar ook om meedoen'', zei ze.

Oplossing bij de ouders
,,We moeten zorgen dat ook deze kinderen hun vleugels kunnen uitslaan.'' Daarvoor heeft het kabinet al structureel 100 miljoen euro extra uitgetrokken. Het is volgens Klijnsma onder meer aan gemeenten om daar gebruik van te maken. ,,Maar dé oplossing voor het probleem is dat ouders zelf werk vinden en genoeg gaan verdienen'', zei de staatssecretaris.