Volledig scherm
© Thinkstock

Een op de drie vrouwen kan niet normaal functioneren door menstruatiepijn

Een op de drie vrouwen heeft zulke heftige menstruatiepijn, dat ze niet normaal kan functioneren. Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar ongesteldheid door het Radboudumc. 

,,Zeker de helft van de ondervraagden praat niet of nauwelijks over de klachten’’, merkt gynaecoloog Bertho Nieboer, verbonden aan het Radboudumc. In juli 2017 zette Nieboer de enquête online, omdat hij wilde weten hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Nieboer hoopte destijds op 10.000 deelnemers, maar uiteindelijk vulden ruim 42.000 vrouwen de lijst met vragen in. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde The American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Bij een derde van de ondervraagden hebben de maandelijkse buikkrampen, hevige rugpijn of migraine als gevolg dat de vrouwen een paar dagen niet goed kunnen werken of sporten. Veel deelnemers gaf bovendien aan zich somber te voelen, extra prikkelbaar te zijn of vermoeider dan normaal.

Endometriose 

De enquête van Nieboer, op Twitter bekend als @DokterBertho, vraagt ook wat vrouwen bij pijn doen. Veruit de meeste vrouwen gaan gewoon door met hun dagelijkse activiteiten. 

Volgens de gynaecoloog lopen vrouwen in sommige gevallen het risico dat ze met de aandoening endometriose te maken hebben. Het gaat om zo'n tien procent van de vrouwen. ,,Wie deze aandoening niet laat behandelen, kan onvruchtbaar worden’’, waarschuwt Nieboer. Daarom is het volgens de gynaecoloog belangrijk dat vrouwen wél over hun pijn praten. ,,Heftige pijnklachten bij menstruatie zijn niet normaal. Het is belangrijk dat vrouwen die pijn niet wegstoppen.’’

Toch stuit het onderzoek ook op kritiek. Want hoe representatief is een online-enquête voor menstruatiepijn? Wordt zo'n vragenlijst niet vooral ingevuld door vrouwen die toch al pijn hebben? ,,Natuurlijk kan er sprake zijn van een selectiviteit’’, erkent Nieboer. ,,Maar de vragenlijst is breed ingevuld. Ook door vrouwen zonder klachten.’’

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Bertho Nieboer. © Koen Verheijden

Menstruatieverlof

In landen zoals Japan en Indonesië hebben vrouwen officieel recht op menstruatieverlof. Japan was het allereerste land waar officieel verlof werd ingevoerd. Al sinds 1947 hebben vrouwen daar recht op twaalf dagen menstruatievrij per jaar. Indonesië volgde een jaar later en nog later volgden ook Zuid-Korea, China en Taiwan. In Italië werd vorig jaar een wetsvoorstel ingediend voor menstruatieverlof. Het wetsvoorstel is nog niet goedgekeurd, maar Italië zou het eerste Europese land zijn dat menstruatieverlof in het wetboek opneemt. In het Engelse Bristol geeft het bedrijf Coexist sinds 2016 zijn vrouwelijke werknemers ‘menstruatievrij’. 

Critici denken dat speciaal verlof voor menstruerende vrouwen niet bevorderlijk is voor de gelijkheid. Als een werkgever de keuze heeft uit een geschikte man en een geschikte vrouw, met recht op zwangerschaps- en menstruatieverlof, dan zou die immers geneigd kunnen zijn om toch voor de man te gaan.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”