'Een op de tien vacatures in Nederland is onvervulbaar'
Nog altijd ruim een op de tien vacatures in Nederland is onvervulbaar. Ondanks de coronacrisis en de sterke terugloop van vacatures lukt het niet om voor deze vrije plekken geschikt personeel te vinden. Met name in de zorg is de roep om extra verpleegkundigen groot, staat in een rapport over de arbeidsmarkt van ABN AMRO.
Volgens economen van de bank sluiten veel vacatures niet aan bij de beroepsinteresse van werkzoekenden of de reisafstand die zij bereid zijn af te leggen. Hierdoor leidt de groei van de werkloosheid als gevolg van corona niet per definitie tot een ruimere arbeidsmarkt. Tussen regio's en sectoren zijn er bovendien grote verschillen.
In de gezondheidszorg gaat het om ruim een op de vijf vacatures die tot toe onvervulbaar is gebleken. Oorzaak voor de tekorten in de zorg is onder meer de vergrijzing die tot een hogere zorgvraag leidt. Bovendien concludeerde een overheidscommissie volgens ABN AMRO eerder dat 43 procent van de nieuwe werknemers in de zorg binnen twee jaar weer uit de sector vertrokken is.
De kenners bij de bank verwachten dat het tekort aan zorgpersoneel voorlopig dan ook hoog blijft. ,,Dat verwachten we vooral in de grote steden", stelt ABN AMRO-econoom Sonny Duijn. ,,De krapte in de grote steden heeft te maken met de relatief lage lonen in de gezondheidszorg, waardoor het voor zorgpersoneel moeilijker is de hoge woonkosten in grote steden te dragen. Werken buiten de grote steden is dan het alternatief."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heidi en Yvonne overleefden pontdrama: ‘Je hoorde onder water de paniek’
Zuidland, Rotterdam -
PREMIUM
Virtueel doorleven na je dood? Prachtig, maar regels zijn broodnodig
Wie nu al zeker weet na zijn dood geen ‘comeback’ te willen maken, moet dit vast laten leggen in een testament, adviseert uitvaartbranche BGNU. Want de eerste begrafenissen met een toespraak van een digitale kloon van de overledene zijn al gehouden. Kunstmatige intelligentie (AI) maakt veel mogelijk, maar moet je dat wel willen? ,,Het wordt bezwaarlijk als een nabestaande iemand niet meer los kan laten.” -
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt na ‘menselijke fout’
Door een ‘menselijke fout’ bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf. -
PREMIUM
Deze arts wil voorkomen dat allergieën de samenleving 'ontwrichten' (maar dan moet er wel wat gebeuren)
Vier miljoen Nederlanders hebben last van allergieën. En dat aantal loopt snel op. Het gooit mensenlevens overhoop en bezorgt de samenleving hoge kosten. Volgens kinderarts en allergoloog Monique Gorissen (48) is het hoog tijd voor een allergievriendelijke leefomgeving. Maar hoe doe je dat?Deventer -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
137
Veel animo voor pensioenclaim richting de staat, inmiddels 50.000 aanmeldingen
Het loopt storm op de website waar mensen zich kunnen aansluiten bij een pensioenclaim tegen de staat. Een stichting wil de overheid aansprakelijk stellen voor het niet aanpassen van de pensioenen aan prijsstijgingen tussen 2008 tot en met 2021.