Volledig scherm
Inmiddels is een op vier Nederlanders al slachtoffer geworden van internetfraude © ANP

Een op de vier Nederlanders slachtoffer internetfraude

Een op de vier Nederlanders is de afgelopen jaren slachtoffer geworden van internetfraude of telefonische oplichting. In totaal raakten mensen hierdoor 786 miljoen euro kwijt.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk, een organisatie die mensen en bedrijven bewust maakt van de risico’s van digitale fraude. In het onderzoek gaf een op de vier mensen aan de afgelopen drie jaar te zijn opgelicht via internet of telefoon. Phishingmails zijn bijzonder effectief. Daar raakten slachtoffers de laatste jaren 166 miljoen euro door kwijt. Ook telecomfraude, waarbij mensen worden gebeld door zogenaamde incassobureau’s bijvoorbeeld, zijn lucratief. Daarmee werd in drie jaar tijd 126 miljoen euro losgepeuterd bij slachtoffers. Met malware, software waarmee een computer ‘op slot gezet wordt’ haalden oplichters 88 miljoen euro binnen.

Social Media

Relatief nieuw is oplichting via social media zoals Facebook en WhatsApp. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld bericht van een winkelketen dat ze een prijs hebben gewonnen. Ze hoeven alleen maar het linkje aan te klikken en hun gegevens in te voeren. De oplichters gaan met die gegevens aan de haal en van een prijs is uiteraard geen sprake. Ook datingfraude gaat steeds vaker via social media.

Internetfraude en telefonische oplichting neemt sterk toe. Uit een onderzoek in 2014 van de Fraudehelpdesk bleek dat een op de negen mensen slachtoffer was geworden van deze vorm van oplichting.

Bij de Fraudehelpdesk zijn ze niet verbaasd over de toename. ,,Je ziet dat cybercrime in opkomst is. Deze vorm van oplichting is populair omdat de kosten gering zijn en de pakkans is erg klein,’’ aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Bekijk in de video hieronder hoe wachtwoorden online het best beschermd kunnen worden:

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.