Volledig scherm
© MARTIJN BEEKMAN

Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht: vooral ouderen en armen

Zeker een op de vijf Nederlanders had vorig jaar slaapproblemen: ze vallen moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Bijna de helft van hen zegt dat ze daardoor problemen onder vinden in het dagelijks leven, zoals op het werk. 

 Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS . Het is de eerste keer dat de onderzoekers naar slaapproblemen vroegen, daarom kan de organisatie niet zeggen of Nederlanders de afgelopen jaren beter of slechter zijn gaan slapen. Het CBS ondervroeg Nederlanders van 12 jaar en ouder. 

 Vrouwen zeiden vaker dan mannen dat ze slaapproblemen hebben, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens. Tien procent van de ondervraagden meldde 'veel of heel veel slaapproblemen' te hebben. 

Problemen bij dagelijks functioneren

 Van de mensen die zeggen dat ze slaapproblemen hebben, zegt 41 procent dat zij daardoor problemen krijgen in hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. ,,Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd. Van de mensen die veel last hadden van slaapproblemen ondervond 57 procent zulke belemmeringen", aldus het CBS.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de slaapproblemen. Bij kinderen van tussen de 12 en 16 jaar geeft 8 procent aan lastig te slapen, bij 75-plussers is dat 28 procent. Ook inkomen maakt verschil: in de categorie laagste inkomens kampt bijna 30 procent van de mensen met slaapproblemen, in de categorie hoogste inkomens is dat maar 16 procent.

Volledig scherm
Slaapproblemen naar leeftijd en geslacht. © @cbs