Volledig scherm
Kinderombudsman Marc Dullaert. © anp

'Eén op tien kinderen mishandeld'

UpdateKinderombudsmannen in Europa slaan alarm over het groot aantal slachtoffers van kindermishandelingen. Volgens onderzoek heeft een op de tien kinderen (10 miljoen) in hun jeugd te maken met huiselijk geweld.

Kinderombudsman Marc Dullaert, die samen met onderzoekers van de stichting Augeo een jaar lang alle Europese landen langs de meetlat heeft gelegd, komt vandaag met tien verbeterpunten. Het aantal slachtoffers kan volgens hem en zijn Europese collega's met zeker 25 procent omlaag.

Verbeterpunten
Een van de tien verbeterpunten is een breed verbod op lijfstraffen als een draai om de oren of met een liniaal op de vingers slaan. ,,Een aantal landen heeft nog de sociale norm dat je kinderen kunt disciplineren met lijfstraffen in de opvoeding of voor de klas,'' aldus Dullaert. De ombudsmannen buigen zich donderdag ook over het vraagstuk hoe om te gaan met de stroom minderjarige vluchtelingen.

De Kinderombudsman concludeert in zijn rapport dat er in Europa voldoende wet- en regelgeving is om kindermishandeling terug te dringen. Goede maatregelen worden echter niet ingevoerd om kindermishandeling effectief aan te pakken. Dit is niet alleen belangrijk voor de slachtoffers maar ook voor de maatschappij. Elke euro die wordt geïnvesteerd in het voorkomen van kindermishandeling levert 19 euro op door besparingen op medische en strafrechtelijke kosten.