Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Een op vijf cliënten Slachtofferhulp is in de twintig

Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar met bijna 172.000 Nederlanders contact gehad vanwege een delict of verkeersongeval. Ruim een op de vijf cliënten was een twintiger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 66.000 cliënten, ruim 38 procent, hadden contact met Slachtofferhulp vanwege een vermogensdelict. Iets meer dan 36 procent was slachtoffer van een geweldsdelict, 15 procent had contact met Slachtofferhulp na een verkeersongeval en 4 procent vanwege een zedendelict.

Opgedeeld naar leeftijdscategoriën valt op dat twintigers veel te maken hebben met geweldsincidenten. Iets meer dan een kwart van de cliënten die contact hadden met Slachtofferhulp vanwege een geweldsdelict, was een twintiger. Ook hebben twintigers naar verhouding veel te maken met zedenmisdrijven. Een kwart van de cliënten die vanwege een zedenmisdrijf contact had met Slachtofferhulp, is tussen de twintig en dertig jaar.
Mensen vanaf vijftig jaar kwamen juist in contact met Slachtofferhulp vanwege vermogensdelicten. Van alle vermogensdelicten zit 45 procent van de aangemelde cliënten in deze leeftijdscategorie, aldus het CBS.

Slachtofferhulp ziet het minst vaak tieners en 65-plussers. Maar onder slachtoffers van zedenmisdrijven komen wel veel tieners voor als cliënt: van de cliënten van Slachtofferhulp met wie wegens zedenmisdrijven contact ontstond, is 43 procent tussen tien en twintig jaar.

Verder blijkt Slachtofferhulp vaker mannen (54 procent) dan vrouwen te zien. Mannen hebben vaker contact vanwege verkeersongevallen en vermogens- en geweldsdelicten. Alleen bij zedenmisdrijven zijn vrouwen vaker cliënt; vrouwen komen daarvoor zeven keer zo vaak bij Slachtofferhulp als mannen.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.