Volledig scherm
© REUTERS

Een tulpenvaas voor Hollande, een horloge voor Willem-Alexander

Een horloge voor koning Willem-Alexander, een clutch voor koningin Máxima en een Delfts blauwe vaas voor president Hollande. De cadeaus die gisteren werden uitgewisseld in het Parijse Élysée, geven een zeldzaam inkijkje in de geschenken die onze Oranjes geven en krijgen bij staatsbezoeken.

Quote

Aan beide kanten wordt beleefd geïnfor­meerd waar ze elkaar blij mee kunnen maken

Marc van der Linden, hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Het prijskaartje? 2699 euro.

De Delfts blauwe tulpenvaas is al zeker een jaar of 4 een vast cadeau dat de Oranjes meenemen. Het exemplaar dat de Franse president Hollande gisteren kreeg - vier verdiepingen, op pootjes, gevuld met oranje tulpen - heeft zo'n 2700 euro gekost, zo blijkt uit de catalogus van de Porceleyne Fles. Maar royaltywatchers hebben ook grotere, duurdere varianten gezien, bijvoorbeeld in Brunei.

De Oranjes gaan zelf ook nooit met lege handen naar huis. Bij staatsbezoeken horen ook persoonlijke cadeaus. ,,Aan beide kanten wordt beleefd geïnformeerd waar ze elkaar blij mee kunnen maken,'' weet Marc van der Linden, hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty.

Clutch
Met een horloge voor koning Willem-Alexander schieten de Fransen in de roos. ,,Onze koning is dol op horloges, hij heeft er wel 150,'' oordeelt Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten. En ook de clutch voor Máxima doet het goed. Marcella: ,,Daar maak je haar echt blij mee. Bovendien past het goed bij Parijs, modehoofdstad.''

Tsja, en dan lagen op die tafel nog een Frans en Nederlands voetbalshirt. Het is onduidelijk voor wie die zijn. Want eigenlijk blijft de uitwisseling van geschenken meestal een mysterie. ,,Het Nederlandse hof doet daar nogal schimmig over,'' constateert Marcella. Terwijl sommige landen jaarlijks een lijst met ontvangen geschenken publiceren of de uitwisseling van de cadeaus tot fotomoment bombarderen, wil ons land daar weinig over kwijt.

En dus moeten we het hebben van foto's, zoals vanuit het Élysée-paleis. In Brunei kregen Máxima en de toenmalige koningin Beatrix een armband. De laatste droeg een jurk, gemaakt van stof die ze bij een eerder staatsbezoek had gekregen. Dat deed ze eerder in Turkije ook al. ,,Ze houdt ontzettend van stoffen,'' weet Van der Linden. Zelf gaf de prinses eens een paard aan koningin Elizabeth van Groot-Brittannië.

Hoeveel geld aan de cadeaus wordt besteed, hangt af van de cultuur van de bezochte landen. ,,Maar het blijft ingewikkeld hoor,'' weet Marcella. ,,Wat geef je een staatshoofd? Het is een attentie, het moet niet over de top zijn.''

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP

Gebruiken
De Rijksvoorlichtingsdienst verklaart dat het hof altijd probeert aan te sluiten bij de gebruiken van het gastland. Bovendien is het van belang dat over en weer gelijke geschenken worden uitgewisseld.

Gisteren, op de eerste dag van het tweedaagse staatsbezoek aan Frankrijk, bekeken koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Louvre de twee schilderijen van Rembrandt die Frankrijk en Nederland samen hebben gekocht: de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

De tweede dag, vrijdag, staat in het teken van de economische samenwerking. Het paar gaat met een Nederlandse elektrische bus door Parijs rijden en zal aanwezig zijn bij de ondertekening van enkele handelscontracten.

Willem-Alexander krijgt innovaties getoond, waaronder de 'virtuele training' die de brandweer van Parijs gebruikt. Máxima gaat een kijkje nemen bij duurzame projecten, waaronder een energiezuinig gebouw in Parijs van de Nederlandse architect Winy Maas.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement