Volledig scherm
Toeristen met paraplu's trotseren de regen in de oude haven van Volendam. © anp

'Een van de natste zomers in 100 jaar'

Deze zomer eindigt naar verwachting in de top 10 van natste zomers. Dat stelt weeronline.nl vandaag met het oog op de neerslag die ook komende week nog in het verschiet ligt. De top 10 geldt vanaf 1906, toen officieel met de neerslagmetingen werd begonnen.

De meteorologische zomer duurt nog 10 dagen. Nu is echter gemiddeld over het land al circa 225 millimeter gevallen. Dat komt overeen met de hoeveelheid neerslag die normaal in de hele zomer valt. De komende dagen verwacht het weerbureau dat daar nog eens 50 millimeter bijkomt en dan wordt de top 10 gehaald.

Juni was nog iets te droog, maar in juli vielen tijdens het warme weer flinke plensbuien en was het natter dan normaal. Augustus is zo nat, dat deze maand hoogstwaarschijnlijk ook een top 19-notering gaat bereiken, aldus weeronline.nl.

Meer zon
De neerslag in augustus ging ook nog eens gepaard met aanvoer van koude lucht. De bijzonder frisse dagen van de afgelopen week kost de zomer daardoor een top 10-notering wat betreft de warmte. Begin augustus lag de gemiddelde zomertemperatuur nog op ruim 18 graden. De zon scheen deze zomer wel iets meer dan gebruikelijk.

Volledig scherm
Schuilen op Lowlands © anp

Het was ook een relatief koude periode, zei Weerplaza.nl gisteren. In De Bilt is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op slechts 15,2 graden in de periode 11 tot 20 augustus. Twee jaar geleden was de gemiddelde temperatuur in die dagen 20,7 graden. De 15,2 graden is het laagste gemiddelde sinds 1968, dus in bijna vijftig jaar. Het record staat overigens op 13,7 graden uit 1912. 

Ook Weerplaza verwacht dat de zomer zich niet herstelt in de laatste week van augustus. Warme lucht doet na het weekend weliswaar een poging om Nederland te bereiken, maar veel meer dan een lichte stijging van de temperatuur tot rond of iets boven de 20 graden levert het niet op. Normaal is een maximum van een graad of 22. De lucht wordt bovendien naar Nederland gestuwd met behulp van een lagedrukgebied, zodat het wisselvallige weer ook de laatste dagen van augustus blijft aanhouden.