Volledig scherm
De dode otter © Juriaan van Leeuwen

Een van de otters in Nieuwkoopse Plassen is dood

Langs de Hazekade in de Meije bij de Nieuwkoopse Plassen is vanmiddag een dode otter gevonden. Het dier heeft een week in het water gelegen, zo bleek. De dood van de vrouwtjesotter is een fikse tegenvaller voor de boswachters van Natuurmonumenten. ,,Dit is echt heel treurig nieuws,'' zegt boswachter Juriaan van Leeuwen.

Quote

Onze grootste angst is nu werkelijk­heid geworden: onze eerste kennisma­king met een van de otters die in ons plassenge­bied leven, is een treurige

Boswachter Juriaan van Leeuwen

,,Onze grootste angst is nu werkelijkheid geworden: onze eerste kennismaking met een van de otters die in ons plassengebied leven, is een treurige. We hadden het dier tot nu toe alleen op camera gezien, en nu dus als verkeersslachtoffer.''

In de Nieuwkoopse Plassen leefden sinds januari 2013 een mannetjes- en een vrouwtjesotter. Het verkeer is het grootste gevaar dat de otter bedreigt. Rondom Nieuwkoop worden dit jaar een tunnel en rasters aangelegd om de dieren te beschermen.

Onderzoek
De otter wordt nu zo snel mogelijk naar onderzoeksinstituut Alterra gebracht. Daar zullen ze binnenkort de doodoorzaak en het genetisch materiaal van de otter onderzoeken. Uit dit onderzoek zal blijken of het DNA-profiel van de nu gevonden otter overeenkomt met het DNA van de otter die begin vorig jaar in de Nieuwkoopse Plassen kwam.

De afgelopen maanden zijn er meerdere ottersuitwerpselen (spraints) gevonden in het natuurgebied. Deze zullen onderzocht worden, zodat er meer duidelijk wordt over het aantal otters dat nu in de Nieuwkoopse Plassen leeft en of deze dode otter al in de Nieuwkoopse Plassen leefde of onderweg was naar het natuurgebied.