Rosemarie Buikema is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
Rosemarie Buikema is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. © Marlies Wessels

Een vrouw is een bitch waar een man hardwerkend is: white male privilege bestaat nog steeds, zegt hoogleraar

Je hebt niks tegen homo's, vindt jezelf behoorlijk vrouwvriendelijk en bent zeker niet racistisch? Maar discussie hoeft van jou niet zo? Dan zet de Utrechtse hoogleraar Rosemarie Buikema je graag aan het denken.

 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  15

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. Utrecht heeft straks het langste (bijna 600 meter) regenboogfietspad ter wereld: ‘Já, heláás is dat nodig’
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Utrecht heeft straks het langste (bijna 600 meter) regenboog­fiets­pad ter wereld: ‘Já, heláás is dat nodig’

  ‘Iedereen is hier welkom’. Dat is het statement dat de 22-jarige Elias van Mourik wil maken. Maar zo’n klein, ‘gewoon’ regenboogzebrapad? Tsja, dat kennen we nu wel, vond hij. En dus pakt Van Mourik groots uit: over een paar dagen loopt, dankzij hem, het grootste regenboogfietspad ter wereld over de campus van het Utrecht Science Park. ,,Já: helaas is zo’n groot statement maken écht nog nodig.”