Volledig scherm
Karel Hanse op een motor die is uitgerust met het Feetless Biking System. © Harrie Keiren

Eenbenige Karel hoort over zes weken of hij mag motorrijden

Karel Hanse (63) uit het Overijsselse Albergen weet over zes weken of hij mag motorrijden op de Nederlandse wegen of niet. Dan doet de rechtbank uitspraak in de zaak die de hij heeft aangespannen tegen het CBR.

Hanse gaat door het leven met één been. Zijn linkerbeen is geamputeerd ter hoogte van zijn heup, nadat hij als 10-jarige botkanker bleek te hebben. Maar Hanse wil desondanks graag motorrijden. 

Om zichzelf in balans te houden, wil hij zijn motor uitrusten met het ‘Feetless Biking System’. Dat is een systeem met zijwielen, dat ervoor zorgt dat de motor en de bestuurder niet omvallen als de motorrijder remt. Maar het CBR, dat de rijgeschiktheid van bestuurders toetst, wil daar tot op heden niet aan. Te onveilig, is het oordeel. 

Rechtbank

Vandaag stonden beide partijen voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zwolle.  Hanse:„Het was een vrij formele zitting. De drie rechters waren geïnteresseerd, maar zijn geen van allen motorrijders. Ze gingen onder meer in op de vraag waarom CBR geen rijtest wil afnemen. En het ging over een Europese code die voorschrijft dat je bij het stilstaan zijwielen mag gebruiken.”

Welke kant het opgaat? Hanse durft de uitkomst niet te voorspellen. „Daar kan ik geen peil op trekken.” Over zes weken moet de uitspraak op de mat liggen.