Volledig scherm
Het Universitair Medisch Centrum Groningen. © ANP

Eén op de vijf bestuurders in de zorg verdient boven de norm

Een op de vijf topbestuurders in de zorg verdient boven de norm. De vijftig best verdienende bestuurders in de zorg streken in 2016 samen ruim 13 miljoen euro op. Koploper was Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

Aartsen verdiende vorig jaar 310.706 euro. De hoge salarissen bleken vandaag uit een onderzoek van RTL Nieuws. Er werd daarvoor naar jaarverslagen en salarisopgaven gekeken. Van 92 procent van de onderzochte bestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van hen verdiende 21 procent boven de norm, aldus RTL Nieuws.

Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis uit Breda en omgeving (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven (308.075 euro) verdienden iets minder dan hun collega in Groningen.

Het maximale bedrag dat een nieuwe bestuurder in de zorg mag verdienen, is gelijk aan het salaris van een minister. In 2016 was het ministerssalaris 179.000 euro.

'Waanzin'

In de Tweede Kamer wordt boos gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. Hoe kan dit, vraagt Corinne Ellemeet van GroenLinks zich af. Ze wil een debat over de kwestie. Gijs van Dijk (PvdA) noemt het 'totaal fout bestuurdersgedrag.' ,,Durven ze eigen medewerkers nog in de ogen te kijken?", vraagt hij zich af. Hij benadrukt dat een speciale wet deze praktijk snel verbiedt en dat het een aflopende zaak is.

De SP spreekt over waanzin, waar een einde aan moet komen. ,,Geld voor zorg, moet naar zorg", aldus Lilian Marijnissen.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.